Norge

Fortsatt snøskredfare i nord - skogbrannfare i sør

Røde Kors og Norsk Folkehjelp forbereder seg på storinnrykk i fjellet i påsken, men advarer om at snøskredfaren fortsatt er betydelig i Nord-Norge.

Redningsarbeidere fra Røde Kors under skredøvelsen Finsekurset i mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • NTB-Hege Tannæs-Fjeld

En lavinehund fra Norske Redningshunder avdeling Hordaland graver i et snøskred på Finse under en øvelse parallelt med Finsekurset til Røde Kors. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Godt værvarsel og fortsatt fine snøforhold vil nok lokke mange til fjells i påsken.

– Nå er det bare å velge tur etter evne, ta på solkrem og pakke sekken riktig, oppfordrer landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Hun understreker at god planlegging og fokus på sikkerheten er viktig.

Denne vintersesongen har elleve personer mistet livet i snøskred i Norge. Det er flere enn de tre siste vintrene til sammen, og kun én gang tidligere siden årtusenskiftet har antallet vært så høyt.

Ni av de elleve dødsfallene har skjedd nettopp i Nord-Norge, der skredfaren fortsatt er betydelig.

Les også

Påsketrafikken starter i dag

Naturlige skred

Fredag og lørdag er snøskredfaren betydelig i Nord-Troms, Lyngen og Tromsø. Her er det fare for at skred kan utløses naturlig, ifølge snøskredvarslingstjenesten varsom.no.

Faren er moderat i Jotunheimen, Svartisen, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen, Indre Troms, Sør-Troms Vestfinnmark og Nordenskiöld Land på Svalbard.

– I vinter er det dessverre altfor mange som har omkommet i snøskred. I Nord-Norge er det fortsatt betydelig skredfare flere steder, og skredmannskapene våre er klare til å rykke ut umiddelbart hvis alarmen går. Vi håper derimot at vi får en påske uten flere alvorlige hendelser knyttet til skred, sier Live Kummen, leder i Norsk Folkehjelp Sanitet.

Skogbrannfare

Røde Kors skal ha 1.200 frivillige i beredskap på 150 vaktstasjoner i påsken, i tillegg til mange tusen frivillige som er i vanlig beredskap.

Norsk Folkehjelp har 2.000 frivillige mannskaper i beredskap døgnet rundt hele året.

– Det er på mange måter en spesiell påske vi nå går i møte. I Sør-Norge er det lite snø, vårstemning og skogbrannfare flere steder. Fjorårets sommer utfordret beredskapen i sør med store og langvarige skogbranner. Vi håper folk tar hensyn til lokale forhold og lytter til råd fra lokalt brannvesen, sier Live Kummen.

I Sør-Norge er det fortsatt en del snø i høyden, og det forventes derfor stor utfart til steder der folk får tatt sesongens siste skiturer.

– Det er meldt strålende vær mange steder, og appelsin og kakao i hytteveggen er en kjær tradisjon for mange. Vi forventer derfor stor utfart til steder med snø og påskestemning, sier Live Kummen.

 • Ut og kjøre i påsken? Denne vanlige pakketabben kan koste deg livet i trafikken

Les mer om

 1. Skred
 2. Beredskap
 3. Røde Kors
 4. Bål
 5. Tørke

Relevante artikler

 1. NORGE

  God påske: Skredfare i nord – skogbrannfare i sør

 2. NORGE

  Stor snøskredfare flere steder i landet

 3. NORGE

  Fem tatt av snøskred i Troms

 4. NORGE

  Knallstart på påsken – men det er fortsatt god plass på fjellet

 5. NORGE

  Tredobling i antall snøskred på norske veier

 6. NORGE

  Kan bli temperaturøkning på 30 grader i helgen - advarer mot skred og flom