Norge

Forfatter avviser «gale motiv» for bokutgivelse før rettssaken

LILLESTRØM (Aftenposten.no): Forfatter Anne-Britt Harsem ble grillet i retten om boken som forteller 27-åringens historie.

Forsvarerne Harald Stabell og Steffen Brandstad og aktor Svein Holden i Nedre Romerike tingrett. Cornelius Poppe / NTB Scanpix

 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Den 51 år gamle forfatteren kom i kontakt med fornærmede i Gjerdrum-saken høsten 2002. Fornærmede var da 16 år og ble kjent med Harsems eldste sønn.

— Siden den gang har hun vært en del av familien. Jeg åpnet døren min og hjertet mitt for henne. Jeg sa at jeg kunne være reservemoren hennes så lenge hun trengte, og det har jeg vært i elleve år, sier Anne-Britt Harsem.

Boken «Mammas svik» er ført i pennen av Harsem, men basert på 27-åringens egen historie. Den gir detaljerte beskrivelser av overgrepene og volden hun skal ha blitt utsatt for i de årene familien bodde i Gjerdrum.

Ble rystet

Harsem har vanskeligheter med å fortelle om da fornærmede åpnet seg om overgrepene som skal ha skjedd. Hun må tørke tårer flere ganger i løpet av timen i vitneboksen.

- Jeg ble rystet, men jeg ville ikke begynne å spørre henne ut. Hun hadde et behov for å snakke, så jeg lyttet. Hun fortalte at stefaren hadde forgrepet seg på henne og at broren hennes hadde kommandert henne til å kle av seg.

Les også

Storebror vil saksøke søsteren: Hevder hun lyver om overgrep

Forfatteren sier at 27-åringen søkte etter en morsfigur, og at de to har hatt kontinuerlig kontakt siden de ble kjent.— Min yngste sønn har kjent henne hele livet. Han kaller henne stesøster. Hjemme hos meg var det en familie hun fikk være en del av. Det var nok det hun søkte.

Fornærmede har også fortalt Harsem at hun skal ha blitt kastet ut hjemmefra, innesperret på rommet, slått av stefaren og misbrukt av mor.

Stolte på advokaten

De tiltaltes forsvarere varslet tidlig at bokens utgivelsesdato ville bli tatt opp i retten.

— Det er naturlig at boken blir et tema i retten. Den går rett inn i straffesaken, og skulle min klient bli frikjent er det naturlig at vi vil vurdere et erstatningsspørsmål, sa morens advokat Steffen Brandstad til Aftenposten.no.

— XX (fornærmede, red. anm) har hatt et ønske om å skrive fra livet sitt så lenge jeg har kjent henne. Jeg tilbød å sette henne i kontakt med en mer etablert forfatter, men hun ønsket at det var jeg som skulle skrive boken, forteller Harsem.

Boken ble utgitt i november 2012. Da var tiltalen tatt ut, men rettssaken skulle ikke starte før fire måneder senere. Stefarens forsvarer, Harald Stabell, spør hvordan det ble til at boken kom ut før straffesaken var i gang.

- Det er forlaget som står for utgivelsen. Jeg vet de fikk klarsignal fra en advokat om at boka kunne gis ut på det tidspunktet, sier Harsem.

- Hva var ditt syn på det?

— Jeg stolte på forlaget. Advokaten ga beskjed om at vi kunne gi ut boken så lenge det forelå tiltale. Så da har ikke jeg hatt noen innsigelser på det.

Ville vente

I vitneavhør har Harsem sagt at « Uansett må jeg vente til denne saken og Alvdal-saken er endelig avgjort » med å gi ut boken.

- Slik ble det ikke, slår forsvarer Stabell fast.

— Hvis du mener at jeg har noen gale motiver bak det, så er det feil. Jeg føler at det spørsmålet bør stilles til forlaget som har valgt å gi ut boken på det tidspunktet. Boken er der, og det kan jeg ikke gjøre noe med. Jeg har tillit til at rettssystemet behandler dette på en ordentlig måte.

27-åringen har selv sagt i retten at boken kom for tidlig.

— Det var dumt at den kom ut før straffesaken, men nå er det for sent, sa fornærmede i retten tidligere denne uken.

«Til mamma. Jeg skulle ønske du aldri laget meg, jeg skulle ønske jeg aldri ble skapt», skriver 27-åringen i forordet til boka «Mammas svik».

Rettssaken fortsetter på mandag i Nedre Romerike tingrett.

 1. Les også

  Nektet å vitne med søsteren til stede

 2. Les også

  Fostermor: «Hun spurte om det var riktig at moren tok henne på tissen»

 3. Les også

  Overgrepstiltalt stefar: - Hun fikk lett blåmerker

 4. Les også

  Stefaren: Vi levde et harmonisk liv

 5. Les også

  Alvdal-moren erkjenner for første gang at hun er pedofil

 6. Les også

  «Er dette kjærlighet? Jo, hun gjør det fordi hun er glad i meg. Jeg visste ikke at det var feil.»

 7. Les også

  - Dette har aldri skjedd

 8. Les også

  Fortalte om massive overgrep

 9. Les også

  Kjemper mot forvaringsdom

 10. Les også

  Aktor krever 17 års forvaring for moren

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ingen anke i Norges største overgrepssak

 2. NORGE

  Politiet mener at 26-åring har begått overgrep mot 460 gutter

 3. NORGE

  Mann tiltalt for nettovergrep mot over 250 barn

 4. SPORT

  Ndure dømt til 75 dagers fengsel for vold mot samboeren

 5. NORGE

  Tysfjord-mann siktet for fem voldtekter

 6. NORGE

  Tidligere fotballdommer erkjenner overgrep mot flere hundre gutter