PST skal bli bedre på å overvåke Internett

20 millioner kroner ekstra på budsjettet gjør at PST kan investere i en avansert søkemotor for Internett.

Janne Kristiansen leder Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Nå får hun 44 millioner kroner ekstra på budsjettet.

I Statsbudsjettet foreslår Regjeringen totalt å øke bevilgningen til Politiets Sikkerhetstjeneste (PS) med 46,44 millioner kroner.

Fokus på nett

Nesten halvparten av midlene, 20 millioner kroner, øremerkes til en avansert søkemotor som skal gjøre PST bedre til å få oversikt over det som skjer på Internett.

  • 10 millioner kroner skal gå til å styrke livvakttjenesten.
  • 20 millioner kroner skal gjøre at PST kan investere i en avansert søkemotor for åpent nett.
  • 9,4 millioner kroner skal gå til økt spaningskapasitet.
  • 7,04 millioner kroner til helårsvirkningen av åtte nye årsverk fra 2011.

Bedre overvåking på nett

PST har fått kraftig kritikk i etterkant av 22. juli. Kun tre dager etter terrorhandlingene som drepte 77 mennesker gikk PST-sjef Janne Kristiansen ut og sa at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) var en ”ensom ulv” som ikke kunne oppdages.

Selv om Behring Breivik hadde kjøpt 6000 kilo med kunstgjødsel, hadde tre våpen og diskuterte heftig og kom med nasjonalistiske synspunkter på høyreekstreme nettfora, har PST innrømmet at de ikke visste hvem 32-åringen var. Heller ikke ved å sette informasjonen sammen kunne han oppdages, mener sikkerhetstjenesten.

— Han har opptrådt så kynisk, kaldt, ondskapsfullt og beregnende at han har klart å gå under vår radar. Dette er ikke engang soloterrorisme. Dette er en ensom ulv, en som går under alle radarer, sa PST-sjef Janne Kristiansen i et intervju med Aftenposten 25. juli: