Norge

Forskere kristiske til myndighetene: Smitten kan være på vei opp

Smittespredningen i Norge kan ha vært på vei opp i to uker, ifølge nye beregninger. Nå får Folkehelseinstituttet kritikk for hvordan man beregner det viktige reproduksjonstallet.

Hver dag siden påske har statsråder, helse- og smittetopper snakket om at reproduksjonstallet (R-tallet) i Norge ligger under 0,7.

Dette lave nivået er det viktigste argumentet for at regjeringen delvis har åpnet opp Norge igjen etter først å ha stengt ned samfunnet.

En forskergruppe ved UiT advarer imidlertid mot at smittespredningen kan ha økt de siste ukene.

Årsaken er at FHIs modell forutsetter at reproduksjonstallet har vært stabilt fra 15. mars til 30. april, selv om mye har forandret seg i samfunnet de siste ukene.

Det egentlige R-tallet i Norge kan ha steget jevnt siden påske og kan passere 1,0 allerede i midten av mai, ifølge UiT-forskernes alternative beregninger, som baserer seg på de samme sykehusdataene.

Nå varsler FHI at man skal beregne et helt nytt reproduksjonstall, som også fanger opp utviklingen etter 20. april.

Hele verden følger nå med på det Sverige gjør i koronakrisen. Også nabolandene vekker interesse. Forskere kaller Norden et «naturlig eksperiment».

82 koronasmittede var mandag innlagt på norske sykehus – to flere enn søndag. Det er første gang siden 27. april at pasienttallet øker.

Les også

  1. Forskere kritiserer myndighetenes metode for smitteberegning. Deres anslag viser at smitten i Norge kan være på vei oppover.

  2. Forskerne er ikke i tvil. Norden er blitt et levende laboratorium for koronatiltak.

  3. Lei av hjemmeundervisning? Her er tre mulige scenarioer for skoleåpning.

  4. Noen få sosiale samlinger satte denne kommunen ut av spill. Nå vil FHI granske norske «superspredere».

  5. Hva skjer når skolene åpnes igjen? Dette eksperimentet i Oslo gir flere svar.

  6. Flokkimmunitet er ikke en strategi. Det er et vitenskapelig faktum. | Andreas Slettholm

Les mer om

  1. Oppsummert-type