Norge

Over 1000 nordmenn vet ikke når de kan returnere til Norge

– SAS sier at de har jobbet på spreng, men det må være blank løgn. Vi har funnet mer informasjon på nettet enn hva Apollo og SAS har hostet opp.

– Barn og voksne er iskalde, sier Anne Karin Nordskag som måtte legge et fuktig badehåndkle over datteren natt til søndag.
  • Øyvind Nordli
    Journalist

Alle planlagte flyavganger mellom Oslo og Gran Canaria er avlyst søndag på grunn av sandstormen. Det bekrefter SAS og Norwegian til Aftenposten. Dermed kan passasjerene som har ventet på flyplassen siden lørdag, tidligst returnere til Norge på mandag.

Flyplassen på Gran Canaria ble stengt rundt klokken 15.30 lokal tid lørdag.

Flere nordmenn på vinterferie er rammet. Mange er fortvilet over situasjonen som har oppstått.

Anne Karin Nordskag og hennes familie er blant dem. De skulle avslutte vinterferien på Kanariøyene lørdag, men har tilbrakt natten på flyplassen i Las Palmas.

Hun forteller at de kun har fått tre oppdateringer fra Apollo i løpet av de femten timene de har tilbrakt der. Nordskag oppgir at det er kaos på flyplassen. Familien har kun fått én matkupong til en verdi av 12 euro.

Køen til utdeling av matkuponger er lang, sier Anne Karin Nordskag til Aftenposten.

Frustrerte og kalde

Nordskar og hennes familie er på ferie med Apollo og skulle reist med et SAS-fly lørdag. Nå er de svært frustrert etter en lang natt.

– SAS sier at de har jobbet på spreng, men det må være blank løgn. SAS har vært helt fraværende. De har ingen representant her nede. Jeg synes de burde satt opp en servicetelefon i en situasjon som denne, sier hun til Aftenposten.

Hun forteller at folk er frustrete og kalde. I løpet av natten har flere barn tatt plass på sittebenker omkring på flyplassen. Nordskag måtte legge to fuktige badehåndklær over barna sine for å unngå at de skulle fryse.

SAS-passasjerer har nemlig ikke fått anledning til å hente ut bagasjen.

– Hvert tiende minutt i løpet av natten har det kommet standardmeldinger over høyttaleranlegget. Jeg holdt på å bli gal og spurte om de kunne slå dem av, men det var visst ikke mulig, sier hun frustrert.

Nordskag synes likevel at mangel på informasjon er det største problemet.

– SAS sier at de har jobbet på spreng, men det må være blank løgn. Vi har funnet mer informasjon på nettet enn hva Apollo og SAS har hostet opp.

– Folk er slitne, forteller Anne Karin Nordskag til Aftenposten.

Familien har heller ikke fått beskjed om at SAS-avgangen som foreløpig er satt til klokken 15.00, er kansellert. Nordskag har forsøkt å ta kontakt med både SAS og Apollo uten å få svar.

– De klarer å informere pressen, men ikke oss som kunder. Jeg forstår at SAS ikke kan gjøre noe med sandstormene, men det er håpløst at de ikke klarer å gi oss informasjon om hva som skjer.

– Vi jobber veldig hardt

Pressesjef i SAS John Eckhoff sier til Aftenposten at han forstår passasjerenes frustrasjon.

– Det kan sikkert oppfattes som vi ikke gjør noe, men våre medarbeiderne jobber veldig hardt for å finne en løsning. Det er veldig mange passasjerer og begrenset med kapasitet når så mange blir igjen.

– Hvor mange er det som jobber med saken?

– Det vet jeg ikke.

Værforholdene rammet syv av SAS sine avganger fra øya lørdag. Fem fly står fremdeles på flyplassen på Gran Canaria. To som skulle tilbake til Oslo, to fra Arlanda i Stockholm og ett fra Kjevik i Kristiansand.

Eckhoff forteller at flyene som står på Las Palmas og som skal til Oslo, tidligst kan retunere mandag. Dette skyldes at de må gjennom en grundig teknisk sjekk før avgang.

SAS-medarbeidere på Las Palmas jobber nå med å finne hotell til dem som ennå ikke har fått sted å overnatte.

– Det har vært vanskelig å finne ledig kapasitet fordi mange passasjerer er rammet av sandstormen. Vi har stor forståelse for at det er behov for mer informasjon, og vi jobber hardt for å finne løsninger for dem som er berørt, sier han.

Eckhoff oppkyser også om at dagens avganger fra Oslo til Gran Canaria også er kansellert.

Sandstormen blir kalt «calima», som er et værfenomen som innebærer het vind fra sør eller sørøst, og som forekommer over Kanariøyene flere ganger hvert år, uansett årstid. Sandstormen nå beskrives som kraftigere enn vanlig.

Sand overalt

Sandstormen blir kalt «calima», som er et værfenomen som innebærer het vind fra sør eller sørøst, og som forekommer over Kanariøyene flere ganger hvert år, uansett årstid. Luften er tykk og disig.

Sandstormen nå beskrives som kraftigere enn vanlig. Det kan daglig leder i Sjømannskirken Andreas Iversen bekrefte.

Han kan forteller til Aftenposten at det er sand overalt.

– Det er som en god tåkedag hjemme med masse vind. Sanden trekker inn i bygningene og inn i lungene til folk. Det er skikkelig ubehagelig, og jeg tenker på de mange tusen som er strandet på flyplassen, sier han.

Sanden trekker inn i bygningene, forteller Andreas Iversen til Aftenposten.

– Været er ustabilt

Pressevakt i Norwegian Andreas Hjørnholm forteller til Aftenposten at de også har kansellert tre av sine flyavganger til Las Palmas søndag morgen. Flere kanselleringer kan komme, opplyser han.

– Været er veldig ustabilt for øyeblikket. Risikoen for at vi må omdirigere flyene og lande andre steder er veldig høy.

Norwegian har åtte fly stående på Las Palmas og tre på Tenerife. Det kan ta tid før de kan fly tilbake, forteller pressevakten.

– Før våre fly kan dra tilbake, må de sjekkes av teknikere. Alle planlagte flyvninger er kansellert. Det er mulig at vi kan sette opp nye flyvninger hvis flyene blir godkjent av teknikerene, men jeg er ikke kjempeoptimist.

Hjørnholm sier at alle Norwegian-passasjerer fortløpende vil bli informert om oppdateringer via SMS.

Twitterkontoen «Apocalipsis Universal» legger jevnlig ut væroppdateringer fra hele verden. Søndag morgen delte de denne videoen av sandstormen:

Værfaste turister på flyplassen på Gran Canaria lørdag kveld.
Flightsradar24 viser mye flytrafikk over Kanariøyene klokken 20.08 lørdag kveld, men nesten ingen flytrafikk over Gran Canaria.

Kan bli verre søndag

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forteller til nrk.no at sandstormen skyldes et høytrykk utenfor Spania, som kombinert med et lavtrykk sør for Kanariøyene fører til kraftig vind.

Vindretningen fører til at sand fra Sahara fraktes rett mot øygruppen.

– Jeg ser på siste prognosene nå at det er meldt liten til stiv kuling for Vest-Afrika, der Sahara ligger, så det fortsetter sånn utover morgendagen og første del av mandag, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Aftenposten.

I løpet av mandag og tirsdag vil vindretningen gå over til nordøst, så sanden ikke vil blåse rett på Kanariøyene.

– Det som ofte skjer i en slik situasjon er at det blåser sterkt der hvor sanden er, og så må det være tilstrekkelig med høydevind som gjør at sanden blir fraktet vestover, forklarer Granerød.

– Vinden ser også ut til å bli kraftigere i morgen søndag. Først sent søndag kveld eller natt til mandag, ser vinden ut til å ta en mer sørlig retning slik at situasjonen blir bedre, sier Gislefoss til NRK.

Les mer om

  1. Fly
  2. Kanariøyene
  3. Gran Canaria