Norge

Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt

Nortura og medlemsslakterier i KLF mottar svinekjøtt fra minst fem av syv bønder som eksponeres i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter».

En kartlegging VG har gjort viser at minst fem av syv bønder som er filmet med skjult kamera i dokumentaren, leverer kjøtt til slakterier fremdeles. Illustrasjonsfoto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Norun Haugen tilbrakte tid på 13 grisefarmer i Norge over fem år, og i dokumentaren vises opptak fra åtte av dem med sjokkerende holdninger og dyremishandling. På ett sted er det imidlertid ikke grisebonden som er ansvarlig.

En kartlegging VG har gjort viser at minst fem av syv bønder som er filmet med skjult kamera i dokumentaren, leverer kjøtt til slakterier fremdeles.

Administrerende direktør i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF), Bjørn-Ole Juul-Hansen, forklarer at forholdene hos de fire bøndene som leverer til deres medlemsslakterier, er blitt tatt tak i siden de ble filmet for tre til fem år siden. Derfor leverer bøndene nå dyr til slakt produsert etter lovverket om god dyrevelferd, ifølge Juul-Hansen.

De tre andre produsentene som vises i filmen, er leverandører til Nortura. Én er blitt politianmeldt på grunn av det som fremkom på i filmen. En annen av dem leverer kjøtt til Nortura ennå, selv om vedkommende utøver vold mot én gris i dokumentaren. Assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura sier at i akkurat det tilfellet måtte bonden velge: enten la dyret bli liggende – eller påføre grisen en påkjenning, for å få den over i sykebingen. Grisen blir dratt etter hodet og ørene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Gris
 2. Matbransjen
 3. Landbrukspolitikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Gilde hevder at forbrukerne kan være trygge på at dyra har hatt det bra. Hvordan kan de vite det?

 2. NORGE

  Landbruksministeren varsler oppvask etter TV-dokumentar om svineprodusenter

 3. NORGE

  Forbrukerne må stole på bransjen: Ingen merkeordning guider til kjøtt fra gris som har hatt det godt

 4. KOMMENTAR

  Kastrering uten smertelindring. Spark og slag. Det begynner å bli vanskelig å forsvare svineindustrien.

 5. NORGE

  Mattilsynet ser ingen markert bedring hos svinebøndene

 6. ØKONOMI

  Økokrim: Dokumentarfilmskaper handlet i nødrett da hun deltok i mishandling av griser