Norge

Sør- og Østlandet får smake Europa-varmen i helgen

Varme luftmasser fra den europeiske hetebølgen presser seg nordover og kan gi temperaturer på over 30 grader østafjells i helgen. Samtidig er det igjen trygt å bade innerst i Oslofjorden.

Mange valgte å kjøle seg ned på Sørenga sommeren 2018. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

  • NTB
  • Simen Hunding Strømme

Deler av Sør- og Østlandet kan få en liten smak av hetebølgen i Europa til helgen. Vannet er fortsatt ganske kaldt, så det varmeste været får trolig de som holder til litt inn fra kysten i Agder og Telemark. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er først og fremst Sørlandet og de sørlige delene av Østlandet som får føle ringvirkningene av hetebølgen over Europa, forteller statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB. Fredag ble det satt ny varmerekord i Frankrike, med 44,3 grader.

– I Rogaland er det til dels pålandsvind, så der blir det ikke fullt så varmt, men litt lenger øst er det mulig med temperaturer rett over 30 grader. Nøyaktig hvor det blir varmest, er ikke så lett å si, men det blir nok i Agder eller Telemark. Og man må litt inn fra kysten, for vannet er fortsatt ganske kaldt, sier Løvdahl.

Han nevner Gvarv i Telemark og Landvik ved Grimstad i Aust-Agder som varme værstasjoner.

Det blir strålende vær i Oslo i helgen. Foto: Skjermdump Yr

Timevarselet på Yr viser at det kan bli opptil 32 grader i Arendal og 34 grader i Kragerø lørdag.

– Mer generelt kan vi at det trolig vil bli 25–30 grader en rekke steder. Makstemperaturen avhenger av skydekket, men varmt blir det, forsikrer statsmeteorologen.

Høysommer i Oslo

– Nå bli Oslo-været av typen høysommer, med grader over 25. Kanskje helt opp mot 30 grader, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Aftenposten.

Lørdag vil bli aller varmest. Det kan komme noen skyer lørdag, men blir det nærmest skyfritt kan temperaturene komme helt opp mot 30 grader, forteller han.

– På søndag blir det varmt, men mer ustabilt vær. Det kan komme både nedbør og tordenskyer, men det er veldig uvisst om regnbygene treffer Oslo.

Selv om meteorologene ser de samme tendensene i søndagsværet som hovedstaden opplevde onsdag, er det lite sannsynlig at det blir like ekstremt.

De som oppholder seg i hovedstaden bør nyte sommerværet i helgen, for temperaturene vil synke allerede mandag, ifølge Løvdahl.

– Neste uke vil temperaturene synke til under 20 grader.

Trygt å bade igjen

Etter ekstremværet i Oslo onsdag kveld advarte Bymiljøetaten mot å bade innerst i Oslofjorden, på grunn av risiko for E.coli-bakterier i vannet.

Bymiljøetaten bekrefter badevannet er trygt igjen.

– Den generelle frarådingen sier ett døgn etter kraftig regnvær. Eventuelle bakterier i vannet etter regnet på onsdag vil være borte nå, skriver pressekontakt i Bymiljøetaten, Monica Olsen, i en e-post.

Les også

Rent vann eller tarmbakterier? Innholdet i denne plastflasken avgjør om du kan bade.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3c028eb059d5bbb0eb5b2940ae771d13/Innenriks%2C%20SPELT%2C%20mars%20(1)? 1561379647136

Les mer om

  1. Vær
  2. Sommer