Norge

- Svært aktive huggormer

God temperatur og skogen full av smågnagere, gjør livet godt for vår eneste giftige orm.

Disse to huggormene hadde et langt og solvarmt parringsrituale påskeaften. Hunnen er brun, mens hannen er grå og svart.
  • Svend Ole Kvilesjø

Les også:

— Kombinasjonen smågnagerår og kraftig vårvarme har allerede ført til mange lykkelige huggorm-omstendigheter?

— Ja, for det varme været vekket huggormene særdeles raskt fra vinterdvalen, sier zoolog Torfinn Ørmen ved Naturhistorisk museum til Aftenposten.

— Vi var litt bekymret på grunn av den kalde vinteren. Men mye snø isolerte godt, slik at telen ikke nådde så langt ned i bakken. Så det ser ut til at svært mange huggormer har overlevd vinterdvalen.

Og da vårsolen sendte ekstra kraftige stråler inn mot steiner, jordhull, hytte- og fjellvegger, slanget ormene seg raskt ut av hiet.

— Når det er godt og varmt, er huggormene ekstra aktive. Først jaktet de mus for å få mat i kroppen. Deretter ble det hamskifte, før de satte i gang med parringen. Så det er ikke merkelig at at mange mennesker fikk oppleve ormene på nært hold allerede i påsken, fastslår Ørmen.

Huggormen er den eneste giftige frittlevende ormen i Norge. (FOTO: SVEND OLE KVILESJØ)

Lemen— og smågnagerår

Maten ser ut til å bli det minste problemet for hoggormer anno 2011.

— Vi snakker vel om et særdeles godt smågnagerår. På fjellet blir det mye lemen. I skogen kan huggormene fråtse i klatremus, markmus - og skogmus. Dette skyldes en syklisk affære. Smågnagerne formerer seg opp, før bestanden kræsjer - og rauser ned i bånn. Nå er den på vei mot toppen igjen, hevder zoolog Ørmen.

- Hvor kan vi lettest se huggorm?

— De oppsøker solrike plasser. Skogsstier, steiner, svaberg, asfaltveier - eller legger seg inntil en hus- eller hyttevegg.

- Og når de blir sultne?

— Da spiser ungene en del innsekter, mens de voksne ormene spiser mest mus.

Føder «liksom» levende unger

— En myte er at huggormen føder levende unger. Det er bare på liksom. For ormen beholder eggene inni kroppen. Eggene har ikke harde skall, men en myk hinne. Og eggene klekker akkurat i det ungene skal ut av kroppen, så det ser ut som de blir født levende, forklarer Ørmen.

Huggormens rugeperiode er avhengig av utetemperaturen.

— Så om det blir litt kjøligere i luften igjen, kan rugingen dra ut litt i tid. Ellers vil nye kull med unger komme raskere.

Hunnen er drektig i 60–100 dager, og føder inntil 20 unger på sensommeren. En stor, voksen hunn vil produsere flere barn enn en liten orm, på grunn av kroppsstørrelsen. De nyfødte er tynne som en blyant og bare 12-16 cm lange. Derfor kan de lett stikke seg vekk - og skjule seg blant gress og kvist.

- Men selv et smågnagerår betyr vel ikke automatisk at det blir ekstra mange huggorm?

— Nei, det er det altfor tidlig å si noe om, sier zoolog Ørmen.

Les også

Har ikke sett flere lemen siden 1970-tallet

Les mer om

  1. Dyr