Norge

Svenske skudd på mål: 0
Ronaldo-skudd i EM: 22

Ingen kan beskylde svenskene for å bombadere motstanderens mål med avslutninger så langt i EM.

Zlatan Ibrahimovic har ikke preget EM så langt. MICHAEL DALDER, REUTERS/NTB SCANPIX

 • NTB

FOTBALL-EM

Sverige har spilt to kamper i EM-sluttspillet, og fortsatt har ingen svensk spiller prestert et skudd (eller en heading) på mål. Endrer ikke det seg, får landslagssjef Erik Hamrén en «snöplig» avskjed.
UEFAs EM-statistikk registrerer det meste som skjer på banen i Euro 2016, men de som skal telle svenske avslutninger har hverken trengt kalkulator eller kuleramme. 11 forsøk er alt: Syv har gått over eller utenfor, fire er blokkert.

Til sammenligning har Cristiano Ronaldo alene hatt 11 avslutninger i hver av Portugals to kamper, og tilsammen er portugiserne oppe i 50 avslutninger (hvorav 16 på mål).

Hverken irske Darren Randolph eller italienske Gianluigi Buffon reddet en svensk avslutning. Får Thibaut Courtois i Belgias mål det like lett onsdag, blir det garantert tidlig svensk hjemreise.

Zlatan Ibrahimovic har stått for seks av de svenske avslutningene, men han hadde nok sett for seg en helt annen fasit enn tre bom og tre blokkeringer. Hans pinlige skudd utenfor tomt mål mot Italia er dessuten ikke med i statistikken fordi det var blåst for offside.

Frykt

Ukraina var første lag i EM som mistet sjansen til å gå videre. Romania var første lag som måtte reise hjem, etter å ha endt sist i gruppe A. Sverige kan onsdag sørge for ekte fiasko-hat trick for mesterskapets gultrøyer.
Sjansen for det stiger kraftig om svenskene fortsatt er like redde for å avslutte. Bortsett fra Zlatan har Emil Forsberg, Marcus Berg, Martin Olsson, John Guidetti og Jimmy Durmaz prøvd seg en gang hver, og det er det.

Man trenger ikke skuddfoten til Dimitri Payet eller selvtilliten til Cristiano Ronaldo for å forstå at det kan lønne seg å sende noen skudd på mål. Noen ganger ender det med en retur, noen ganger endrer skuddet retning, noen ganger gjør keeper en feil, og noen ganger treffer man rett og slett bedre enn man håpet på.

Sinnssykt

Alle som følger EM nøye vet selvsagt at Sverige har et mål, men 1-1-scoringen mot Irland teller ikke som en svensk avslutning fordi Ciaran Clark nikket Zlatans innlegg i eget mål.
En ting kan svenskene trøste seg med før thrilleren mot Belgia onsdag: En helt syk statistisk effektivitet. Mens Portugal har scoret ett mål på sine 16 avslutninger på mål (snitt 0,06), har Sverige ett mål på 0 avslutninger på mål (snitt uendelig).
Men om Zlatan og hans hoff fortsatt ikke greier å treffe blinken på 17,86 kvadratmeter midt på Belgias kortlinje, vil ikke det snittet hjelpe. Da gir det bedre odds å stole på belgiernes 1/16. (NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Sverige: 0 forsøk på mål, Ronaldo: 11 avslutninger

 2. FOTBALL

  Ronaldo bommet på alt - så stilte han opp på selfie

 3. FOTBALL

  Sverige-spissen om annullert mål: - Kostet oss kanskje plassen i åttendedelsfinalen

 4. FOTBALL

  «Zlatan har sviktet»

 5. FOTBALL

  «Sverige håpet på en EM-fest, det ble ingenting»

 6. KOMMENTAR

  Og nå slutter Zlatan