Norge

Slik overvåker de hvem som helst - hvor som helst

Israelske Nice System er ett av flere selskaper som har vært i Norge for å selge falske basestasjoner og overvåkingssystemer til norske politi- og sikkerhetsmyndigheter.

Ifølge presentasjonen fra Nice systems kan man overvåke hvem som helst, når som helst. Foto: Skjermdump

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

afp000888553.jpg Foto: Skjermpdump

Slik beskrev israelske sikkerhetseksperter sitt mobilovervåkingsutstyr for PST og etterretningstjenesten: 1. Utstyret fanger signalene mellom mobilen og basestasjon. 2. "Kloneenheten" lurer mobilen til å tro det er en basestasjon. 3. Lurer mobilnettverket og teleoperatørene til å tro at den falske basestasjonen er en mobil. Foto: Skjermdump

afp000888559.jpg Foto: Ukjent

Mobilovervåking i høybygg. Det israelske mobilovervåkingverktøyet bruker data fra flere basestasjoner for å avsløre nøyaktig hvor målet er. Foto: Skjermdump

Overfor PST og etterretningstjenesten skrøt det israelske sikkerhetsselskapet av at de kunne finne hvem som helst, enten det er i Hamburg, Tel Aviv eller New York. Foto: Ukjent

«Lokaliser hvem som helst, når som helst, hvor som helst». «Få tak i de riktige samtalene til riktig tid».

Slik reklamerte den israelske produsenten av mobilovervåkingsutstyr som nylig besøkte Norge og presenterte sine produkter for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten og ulike politidistrikter.

Israelerne forklarer hvordan utstyret kan brukes til å finne den nøyaktige posisjonen til målet, enten det er Tel-Aviv i Israel, Hamburg i Tyskland eller Manhattan i New York.

«Identifiser nye mål og mistenkte: analyser mistenkelig geo-oppførsel, monitorer områder av interesse eller oppdag om mistenkte er i nærheten av kjente mål», het det i salgsmaterialet som ble presentert for medarbeidere fra blant annet PST og E-tjenesten.

afp000888553.jpg Foto: Skjermpdump

Mobilovervåking

Israelerne ga norske overvåkingsmyndigheter et presist innblikk i hvordan falske basestasjoner opptrer.

Ved hjelp av det som ble betegnet som en «kloneenhet», blir mobilene narret til å tro at de kommuniserer med en basestasjon.

I tillegg blir mobilnettet og teleoperatørene lurt til å tro at mobilovervåkingsutstyret er en mobil.

«Diskret monitorering», kaller israelerne det. I likhet med de andre store sikkerhetsselskapene som selger slik utstyr, lovet israelserne at «målet» aldri ville oppdage overvåkingen.

Det norske selskapet Racom i Skien, som distribuerer Nice sine systemer i Norge, vil ikke kommentere om de har solgt noe til norske myndigheter eller om Nice har vært i Norge og presentert sitt utstyr for myndighetene.

Husker du ikke alt Aftenposten har skrevet om mobilspionasje? Få med deg saken på 1-2-3

Slike falske basestasjoner brukte norsk politi

Hvilket overvåkingsutstyr norske myndigheter bruker i dag, er sikkerhetsgradert informasjon i Norge, i motsetning til for eksempel USA.

Aftenposten vet heller ikke om PST og e-tjenesten til slutt valgte den israelske løsningen, eller om valget falt på tyske, amerikanske, engelske eller franske overvåkingssystemer.

Mobilovervåking i høybygg. Det israelske mobilovervåkingverktøyet bruker data fra flere basestasjoner for å avsløre nøyaktig hvor målet er. Foto: Skjermdump

Aftenposten skrev torsdag at Oslo politidistrikt bruker falske basestasjoner i sin etterforskning en gang i uken i snitt.

Etter det Aftenposten erfarer, har Oslo-politiet tidligere fått levert utstyr fra britiske Cobham, som er en av verdens største produsenter på området.

PST har tidligere brukt blant annet Gossamer, som produseres av amerikanske Harris.

Opptrer som falske basestasjoner

Gossamer er en liten bærbar enhet som får plass i en lomme. Den gjør det mulig å samle data om mobiltelefoner som opererer innenfor et begrenset område.

Mobilen sender ut skjulte signaler som en falsk basestasjon, og lurer dermed mobiltelefonene til å gi fra seg IMSI-numre, et unikt identifiseringsnummer for simkortet i mobiltelfonen.

Disse opplysningene kan igjen brukes til å identifisere hvem brukeren er, og plukke ut hvilke mobiler man ønsker å avlytte.

I tillegg kan utstyret blokkere innkommende samtaler, ifølge markedsmateriale fra selskapet.

Prislappen er ca 20.000 dollar, ifølge Ars Technica.

Kjøper bedre overvåkingsutstyr

De siste årene har både politiet, PST og etterretningstjenesten vært på utkikk etter nytt utstyr.

Teknologien utvikler seg raskt, og de internasjonale selskapene konkurrerer om å levere bedre løsninger i et globalt marked for overvåkingsutstyr på over 900 milliarder kroner.

Siden Aftenposten publiserte sine første artikler om mobilovervåking, har det allerede kommer flere enda mer avanserte systemer på markedet.

Blant de største leverandørene er israelske Nice Systems, franske Thales og Septier, tyske Rhode & S, Siemens, britiske CellXion og Smith Myers, indiske Neosoft og amerikanske Harris og Verint.

Flere av selskapenes salgspresentasjoner ble lekket av Wikileaks i 2012.

Vet hvem du møter, når og hvor

Salgsmaterialet til israelerne viser hvordan flere basestasjoner kan brukes i en operasjon, særlig hvis en person befinner seg inne i et høybygg.

Overfor PST og etterretningstjenesten skrøt det israelske sikkerhetsselskapet av at de kunne finne hvem som helst, enten det er i Hamburg, Tel Aviv eller New York. Foto: Ukjent

For å kunne fastslå hvem man møter, må signalene fra flere sendere i bruk og analyseres tredimensjonalt:

1. Først henter overvåkingsutstyret ut informasjon om mobiltelefonens «unike signatur» ved å «måle styrkenivåene fra tjenestecellen og nabocellene».

2. Deretter fastsettes hvor mobilen er lokalisert ved å sammenligne dataene med en modell av bygningen.

Dataene som samles inn, lagres i egne «monitorerings— og etterforskningsplattformer», slik at det til en hver tid er mulig å behandle og analysere informasjonen i sanntid.

Når en overvåket person beveger seg opp og ned i bygninger innendørs, fremstilles det i tredimensjonale kart.

Det er også mulig å legge inn alarmer dersom vedkommende nærmer seg et på forhånd definert område.

Mobilovervåking bare toppen av isfjellet

Salgsmaterialet viser at bruk av falske basestasjoner bare er ett av mange ledd i en operasjon.

«Informasjon fra mobilovervåking får mest verdi når det kobles til en rekke andre kilder» , heter det i presentasjonen.

Det kan for eksempel være kameraovervåking, nettbruk, sosiale medier, sporingsutstyr, bilskilt, reisedata, finansielle transaksjoner og data fra app'er vedkommende har på mobilen.

Hør denne, og andre saker, bli diskutert i ukens Aftenpodden. Her eller i itunes. (ca 10.30 inn i sendingen)

Les mer om

 1. Mobilspionasje

Mobilspionasje

 1. NORGE

  Kraftig vekst i politiets rapportering om bruk av falske basestasjoner

 2. NORGE

  I flere år holdt politiet det hemmelig. Nå er antall varsler om bruk av falske basestasjoner i kraftig vekst.

 3. VERDEN

  Amerikanske myndigheter innrømmer funn av det de mistenker er falske basestasjoner i Washington

 4. NORGE

  Politiet øvde på overvåking med falske basestasjoner i Oslos gater. Da gjorde de en stor tabbe.