Så sure er russerne og Putin på oss

Nye undersøkelser viser 7 av 10 russere har et negativt syn på av amerikanere.

Pensjonister i Moskva lytter til gatekonsert i forrige uke. Vanlige russerne har et historisk negativt syn på Vesten og USA, viser nye meningsmålinger.
  • Per Anders Johansen

Før Maidan-revolusjonen og den påfølgende krigen i Ukraina, var bare 44 prosent av russerne negative til USA.

Det siste halvannet året har holdningene til USA, EU og Vesten blitt mer negative enn noen gang siden det uavhengige meningsmålingsinstituttet Levada-senteret startet sine målinger før Murens fall.

Historisk negativt syn på omverdenen

På de statskontrollerte russiske TV-kanalene går det knapt en dag uten at russere blir fortalt historier om politivold, rasisme, sosial og økonomisk elendighet i USA og EU.

Russerne har også et historisk negativt syn på europeere.

62 prosent av russerne svarer at det har det dårlig syn på EU, nesten en dobling siden januar 2014.

USA roten til ondskapen

Anti-vestlige holdninger stikker så dypt at selv Putin har vært nødt til å sette foten ned: Da russiske politikere ville bannlyse Coca Cola og Pepsi, grep Putins folk inn.

— USA er roten til all ondskap i Midtøsten, meldte det russiske mediehuset RT i forrige uke.- Vestens mål er å undertrykke russere, skrev Pravda.

— Det pågår en systematisk russofobisk informasjonskrig mot Russland. Det han pågått siden 1820, hevdet sjefen for senter for russiske studier i Moskva i Pravda forrige onsdag.

Før sommeren krevde det russiske pensjonistpartiet at Coca-Cola og Pepsi må forbys. Det ble for mye for Putins folk, og landbruksministeren satt nylig foten ned for dette.

Vil stille USA for retten

Torsdag hadde russerne en meget omfattende markering av at det er 70 år siden atombombene i Hiroshima og Nagasaki.

Flere fremtredende politikere i Dumaen brukte dagen til kreve at USA bør stilles for en internasjonal domstol for krigsforbrytelser, på lik linje med nazistene under Nürnberg-prosessene.

Den verdenskjente britiske historikeren Anthony Beevor er blant de som har fått føle russernes mer kritiske holdninger til Vesten: I forrige ble hans bøker bannlyst av skolemyndighetene i et av Russlands største fylker.

Flere sivile menneskerettighetsorganisasjoner som har fått støtte fra USA, må nå stoppe sin virksomhet etter en ny lov.

Holdningsendring på vei?

Sommerens meningsmålinger kan imidlertid også tolkes som om toppen er nådd.

I løpet av juni og juli har nemlig russernes syn på USA og EU endret seg i noe positiv retning, til tross for kampanjen i de Putin-kontrollerte mediene.

Russernes holdninger var enda mer negative i januar.

Da svarte 81 prosent av russerne at de hadde et dårlig syn på USA, mens 71 var negative til EU.

I mellomtiden har rubelen falt kraftig, samtidig som prisene øker og flere næringer sliter økonomisk.

— Russerne begynner å interesse seg for andre ting, sier forsker Karina Pipia på Levada-senterets nettsider.

Forbyr bøkene til kjent historiker

I forrige uke besluttet skolemyndighetene i Jekaterinburg-regionen å starte utrenskningen av bøker skrevet av den anerkjente britiske historikeren Antony Beevor.

Hans verdenskjente bøker om Den andre verdenskrig, Stalingrad, Berlin og D-dagen skal nå fjernes fra alle skoler i fylket.

— Det som deprimerer meg mest er at vi nok en gang har et styre som prøver å påtvinge sin versjon av historien,skrev Beevor i avisen The Guardian.

— Jeg er fundamentalt imot alle slike forsøk på å diktere en sannhet, enten det er å benekte Holocaust, det armenske folkemordet eller den "hellige seieren" i mai 1945.

Disse er mest sinte på russerne

Tilsvarende målinger i 40 land i regi av Pew Research Center, viser at et klart flertall av landene har et negativt syn på Russland.

Holdningene var mest kritiske i Polen og Jordan, og deretter kommer Japan, Tyskland og Frankrike.

I alle disse landene svarte minst 70 prosent at de hadde et negativt syn på Russland.