Endrer reiseråd til flere ferieland

Flere land skifter farge fra og med mandag. For mange populære reisemål er det dårlig nytt.

Den greske ferieøya Kreta går fra rød til mørkerød.

Fredag kom regjeringen med endringer i innreiserestriksjonene for land i Europa. Flere tidligere grønne land skifter farge. Det vil si at det innføres innreiserestriksjoner og karantenekrav.

Dette er de viktigste endringene:

  • Nederland og Spania går fra rød til mørkerød.
  • Estland, Liechtenstein, Sveits og Syd-Danmark går fra grønn til oransje.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 26. juli.

Uendret mange steder

I vurderingene for populære ferieøyer i Europa er det ingen som går klar av innreiserestriksjoner. Korsika blir rød. Sardinia, Sicilia og Nordlige egeiske øyer blir oransje. Kreta og Balearene (Mallorca m.fl.) går fra rød til mørkerød

For nordlendinger som er sugne på campingferie i Norrbotn og for folk med hytte i Värmland er oppdateringen dårlig nytt. De to regionene forblir røde og oransje. Det gjøres ingen endringer for Sverige. Det vil si at resten av landet forblir grønt.

Disse landene forblir også grønne: Bulgaria, Grønland, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Frankrike og Belgia er oransje. Kypros og Storbritannia fortsetter å være mørkerøde.

Vaksineunntak

Selv om det nå innføres innreiserestriksjoner fra mange land, så gjelder det ikke alle.

Dersom du er fullvaksinert eller har vært smittet av covid-19 de siste seks månedene, så slipper du innreisekarantene. Du må heller ikke vise frem dokumentasjon på negativ test.

Men du må kunne dokumentere vaksinasjon eller smitte med et gyldig norsk eller europeisk koronasertifikat med QR-kode. Dette gjelder uavhengig av hvilket land du kommer fra.

Fargene fastsettes ut fra antall registrerte smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ses også på snittet av prosent positive prøver i samme periode.

Smittesituasjonen vurderes hver uke. I oddetallsuker vurderes kun om smittesituasjonen tilsier at noen land skal få strengere regler. I partallsuker gjøres det en bred vurdering basert på smittesituasjonen.