Norge

Mona Levin: – Gaarder har bidratt til jødehatet

Kulturjournalist Mona Levin mener Gaarder har bidratt til økt jødehat i Norge, men sier hun ikke mener forfatterens Israel-kritikk direkte kan linkes til synagogeskytingen.

- Når en internasjonalt anerkjent forfatter som Jostein Gaarder skriver sine kronikker, legitimerer det på en måte et slikt hat. Nå ser vi resultatene, sier Mona Levin.

– Hatet mot Israel er i visse kretser så rabiat at det har resultert i et økt hat mot norske jøder. Når en internasjonalt anerkjent forfatter som Jostein Gaarder skriver sine kronikker, legitimerer det på en måte et slikt hat. Nå ser vi resultatene, sier Levin til iOslo.no.

Mona Levin sier imidlertid at hun aldri har sagt at Gaarder har skylden for synagogeskytingen, og at Nettavisen i en artikkel tidligere i dag feilsiterte henne da de trakk koplingen mellom disse for direkte.

«Vi tror ikke på forestillingen om Guds utvalgte folk. Vi ler av dette folkets griller og gråter over dets misgjerninger. Å opptre som Guds utvalgte folk er ikke bare dumt og arrogant, men en forbrytelse mot menneskeheten. Vi kaller det rasisme», skrev Gaarder

Les også

Guds utvalgte folk

i Aftenposten 5. august i år.

Tre dager senere fant samtalen i den 29 år gamle terrorsiktede mannens bil sted. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, mener Gaarders kronikk og den påfølgende debatten kan ha vært en årsak til at 29-åringen uttrykte seg som han gjorde i samtalen.

– Ja, sier Elden til Nettavisen. Han vil ikke utdype svaret ytterligere.

Levin sier det har vært en voldsom økning i antisemittisme. Hun er opprørt over at norske jøder holdes ansvarlige for en politikk de ikke har noe med.

– Når man legger norske jøder for hat, så blander man kortene. For alt det man vet, kan de jødene som legges for hat være kritiske til Israels politikk. Uansett er det ikke vi som skal stå ansvarlige, sier Levin.

Jostein Gaarder vil overfor iOslo.no ikke kommentere saken.

Les også

 1. Mona Levins fantasiverden

 2. Svar fra Gaarder: Kjære Mona Levin

 3. Gufs fra fortiden

 4. Religionsstrid i det offentlige rom

 5. Gaarder blir misforstått

 6. Gaarder med ny kronikk

 7. Forsøk på klargjøring

 8. Antijudaismen øker

 9. Når følelser erstatter argumenter

 10. Gaarder dropper å oversette kronikken

 11. Allahs utvalgte folk?

 12. Når villdyret våkner

 13. Jøder er mer utsatt enn før

 14. Gaarder skremt av reaksjonene

 15. Gaarder-debatten fra A til Å

 16. Gaarder-debatten