Norge

Vil stoppe pokerpengene

Det kan bli forbudt å overføre penger fra norske banker til utenlandske spillselskaper. Banknæringen hilser tiltaket velkommen.

Det er mange muligheter til å spille poker om store pengesummer på nettet. Fristelsene er mange for svake sjeler. ARKIVINGAR STORFJELL

 • Forf>
 • <forf>arnfinn Mauren Josefin Engström <

Lovforslaget finpusses nå av Kulturdepartementet før det sendes ut på høring. Men kulturminister Trond Giske bekrefter allerede nå at det vil inneholde et forbud mot transaksjoner mellom norske banker og utenlandske spillselskaper. Målet er å begrense spilleavhengighet knyttet til spill på nettet — og spesielt poker.- Vi følger med, og er klar over den kraftige økningen det har vært i henvendelser til hjelpelinjer og støtteorganisasjoner fra personer med problemer knyttet til nettspill, sier Trond Giske.Han regner med at lovforslaget kan bli vedtatt av Stortinget i løpet av våren.

Frp kritisk.

— Folk vil finne omveier selv om vi innfører slike restriksjoner. Vi kan ikke lage regler som forbyr spill for det store flertallet, bare fordi noen få har problemer. Folk må selv ta ansvar, sier nestleder i Finanskomitéen, Ulf Leirstein (Frp).Han synes heller at man burde forbedre opplysningsarbeidet rundt spilleavhengighet og utarbeide bedre tiltak til personer med spilleproblemer. Enkelte banker og kortselskap har allerede innført egne rutiner for å hindre at penger tilgjengelig fra kredittkort blir brukt på nettspill. Blant annet Sparebanken Vest introduserte slike rutiner i 2006. I banken blir overføringene avvist dersom spillselskapenes identifikasjonsnummer dukker opp i transaksjonen.- Vi opplever at dette har hatt en preventiv effekt. Siden vi innførte kontrollen, etter to tilfeller av misbruk, har vi ikke hatt saker der kredittkort er blitt brukt til gambling, forteller informasjonsdirektør Jørn Lekve i Sparebanken Vest.Men en ny lov på dette området kommer trolig til å gå enda lenger. Et totalforbud mot overføringer fra norske bankkontoer til spillselskaper i utlandet, vil også gjelde fra velfylte kontoer - ikke bare fra kredittkontoer.- Bankene vil ikke bidra til spilleavhengighet. Derfor ønsker vi velkommen tiltak som kan begrense dette, sier Informasjonsrådgiver Helene Lund i Finansnæringens Hovedorganisasjon

Vanskelig å håndheve.

Spørsmålet er hvor effektivt et forbud mot slike overføringer er. Spillere vil kunne overføre penger til utenlandske kontoer, og derfra hente pengene til gambling. Det knyttes også usikkerhet til hvorvidt et slikt forbud er gjennomførbart. USA har vedtatt en lignende lov, og der skal det ha vært betydelige problemer med å få implementert loven i praksis.I forslaget som blir sendt ut som et høringsnotat neste måned, vil Kulturdepartementet lansere en modell for hvordan forbudet skal gjennomføres.

- Må stenge Internett

Spillgiganten Ladbrokes ønsker kulturminister Trond Giske lykke til med lovforslaget.- Myndighetene greier aldri å stoppe nettspillingen, men de kan gjøre det litt vanskeligere. Skal de stoppe nettspillingen må de kutte kabelen ved Svinesund og stenge Internett, sier Bent Svele, daglig leder i Ladbrokes NorgeBransjen mener folk kommer til å bruke alternative betalingsløsninger.- Lovforslaget er ikke gunstig for oss hvis det går gjennom. Men resultatet er at myndighetene mister kontrollen og at folk flytter penger til utenlandske banker som norske myndigheter ikke har kontroll over, sier Hans Martin Nakkim, ansvarlig for spillselskapet Betsson i Norge.

Umulig.

Hanna Nilsson er president i Norges Pokerforbund. Hun har vært med på å utrede regulering av pengespill på Internett i teknologirådets ekspertgruppe. I april la de frem sin rapport til Stortinget.- Vi har nettopp konkludert med at et slikt forbud er umulig å håndheve. Det er også tvilsomt om det går å forene med Europeisk lovgivning. Frankrike prøvde og fikk tilsvar fra Europadomstolen, sier Nilsson. Rapporten konkluderte blant annet med at et forbud vil kreve omfattende overvåking av inn- og utbetaling fra norske konti, og at en slik regulering dessuten vil være enkel å omgå.

Trond Giske varsler lov mot pengespill på nett til utlandet. Cornelius Poppe / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper

 2. SPORT

  Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper

 3. NORGE

  Spillselskapene nekter å kaste kortene. Flytter kampen om gevinstene til rettssalen.

 4. NORGE

  Spillbransjen tapte første runde i søksmål om pengeoverføringer

 5. NORGE

  Gjennombrudd for Lotteritilsynet i kampen mot utenlandske pengespill

 6. POLITIKK

  Myndighetene vil stoppe nordmenns nettgambling. Oljefondet kjøper seg opp i de samme selskapene.