Norge

Åpen løsning? Tabbe!

Her er de vanligste tabbene du gjør når du renoverer eller pusser opp.

  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Les vår oppussingsguide!

Slik flytter du kjøkkenet

Belysning i grått rom

Listen kommer fra Money Magazine, og består av flere velkjente ordninger.

1. Storstue-syndromet

De siste tiårenes hang etter store rom og åpne løsninger sitter fortsatt godt i mange nye hjem. TV-stue, spisestue, kjøkken og éntre innenfor fire vegger, og gjerne over mer enn én etasje.

Resultatet er et sammensurium av støy fra tv, matlaging, musikk og munnrappe gjester, skal vi tro Money Magazine. I tillegg er vinduene gjerne tre, fire og kanskje fem meter høye. Dette gjør rommet kaldt om vinteren og kokende hett om sommeren, og gjør belysningen til en stor utfordring.

Rådet fra pengebladet er å dele de ulike rommene med skyvedører, både for hjemmekoselighetens og brukervennlighetens skyld.

2. Stadionkjøkkenet

Enorme kjøkken med mange meter lange benkeplater er mang en hobbykokks våte drøm. Men det kan være bedre å sørge for at alt er innen rekkevidde.

Tommelfingerregelen er å ha maksimalt to steg mellom benkeplatene, og ikke mer enn tre steg mellom vask, ovn og kjøleskap.

Vurder heller et spiskammer for det du ikke bruker så ofte, melder magasinet.

3. Garasjeanlegget

Tre biler tar mye plass, og rekken med garasjeporter er sjeldent et pent skue. Money Magazine råder deg med flere biler til å dele opp garasjene.

La én, maksimalt to garasjeplasser, være sammenbygget med huset, og la den eller de resterende stå for seg selv, gjerne litt bortgjemt.

4. Feilplassert veranda

Mange plasserer sin overbygde veranda like foran stua. Dette har flere uheldige bieffekter. Verandataket stjeler nemlig det aller meste av lys og bris du ellers ville fått inn i stua.

I tillegg skjemmes utsikten fra sofa eller spisebord av det mørke området fylt med hagemøbler som kun brukes i deler av året.

Rådet fra Money Magazine er å plassere verandaen på siden av stuen, for eksempel foran kjøkkenet.

5. Innfeldte downlights

Downlights-farsotten holder stand, også i Norge. Men er det virkelig ønskelig at stuer, kjøkken og entré skal minne mer om møterom eller messsesal enn om et hjem?

— All belysningen behøver ikke komme fra taket. Rommet ditt består av tre dimensjoner, skriver magasinet.

Hold kjøkkenet kompakt, slik at alt er innen rekkevidde, råder Money Magazine. (Illustrasjonsfoto)