Norge

44 år siden det var like få drap i Norge som i 2015

23 mennesker ble drept i Norge i 2015. Vi må tilbake til 1971 for å finne et tilsvarende lavt tall.

Blomster og lys på stedet der Galina Sandeva ble funnet drept i Oslo i desember.
  • Arild Færaas

Dette tallet er selvsagt for høyt, men likevel er dette det laveste tallet drapsofre i Norge siden 1971, da tallet var 22.

Det høyeste tallet siden krigen var i 2011 med 112 drapsofre, hvor terroristen Anders Behring Breivik sto bak 77 av drapene på Utøya og i Regjeringskvartalet 22. juli.

Snittet for perioden 1969 til 2015 er 39 drap årlig. Og foruten 2011 var det på 80-tallet og tidlig 90-tall at det var flest drap.

Men vi er ennå ikke like fredelige som på Island, hvor vi i forrige uke skrev at drapsraten bare er på 0,3 per 100.000 innbyggere. Selv det lave drapstallet for i fjor gjør at tilsvarende tall for Norge er 0,4.

  • Les også: Dette er det eneste drapet i fjor der politiet ikke har pågrepet noen.

Så mange drap er det i verdens verste land

Uansett er vi heldigvis langt unna situasjonen i det landet hvor det er flest drap i verden (krigsofre teller ikke med.) I El Salvador var det i fjor rundt 6650 drap – i et land hvor det bare bor 6,4 millioner – en drøy million flere i Norge. Der var drapsraten i fjor over 100 per 100.000 innbyggere. Vi er også langt unna USA hvor drapsraten er på snaut 5 drap per 100.000 innbyggere

Saken fortsetter etter grafikken:

Vi har ikke funnet tall for enkeltår fra før 1969, men historisk statistikk fra SSB viser at i perioden 1936 til 1940 og etter krigen til og med 60-tallet, lå drapstallene hvert år i snitt på mellom 10 og 20 personer. De desidert høyeste drapstallene var naturlig nok under andre verdenskrig hvor årssnittet var over 300.

Flere positive rekorder for 2015:

Les også

  1. 125 omkom på norske veier – laveste tall siden 1950

  2. Kraftig nedgang i antall branndødsfall

Hvorfor så få drepte

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sa til A-magasinet i 2013 at vi må helt tilbake til 1500-tallet for å finne virkelige høye drapstall i Norge.

I den samme saken var noen av forklaringene på den lave drapsraten i Norge disse:

Vi har et oversiktlig samfunn, der mange risikomomenter er fjernet. Norge, og særlig Oslo, har dessuten en veldig god akuttmedisin, som bidrar til at særlig mange knivstikkingsepisoder ikke ender opp som drap. Politiet har også vist seg å være svært effektive. Så godt som alle drap i Norge blir oppklart. Dermed får en drapsmann nesten aldri muligheten til å begå flere drap.

Ragnhild Bjørnebekk

— Vi har en lite voldelig tradisjon, en god utvikling av velferdssystemet, små forskjeller mellom folk, og gode oppvekstvilkår og skoler. Dette er på et samfunnsnivå og bidrar til lave drapstall, sa forskeren til Aftenposten i 2014.Bjørnebekk peker dessuten på at man i Norge har gode forebyggende programmer som tar sikte på å identifisere risikofamilier og hjelpe ungdommer som er i risikosonen for å begå vold senere i livet.

Innvandrere er overrepresentert

At drapstallene i Norge gikk opp på 70- og 80-tallet, for så å bli redusert igjen de siste to tiårene, samtidig som levestandarden har gått jevnt oppover, har forskerne egentlig ikke noen god forklaring på.

De lave drapstallene i Norge ville ha vært enda lavere uten innvandring. En del av drapene utføres av personer med innvandrerbakgrunn.

— Noen innvandrere har med seg traumer utenfra, sa Bjørnebekk i 2013.

De laveste drapstallene var på begynnelsen av 1950-tallet da 11 mennesker ble drept i snitt hvert år. Bjørnebekk sa i 2014 til Aftenposetn at hun tror det er realistisk at vi kan se slike tall i Norge i fremtiden.

— Men da er vi avhengig av å ha et høyt utdanningsnivå, at velferdssamfunnet blir opprettholdt og at flyktninger som kommer med traumer får hjelp. Også voldsskildringer i medier og på internett kan være avgjørende, fordi noen kan lære måter å utøve vold og drap.

Oversikt over drap i Norge i 2015

1. 4. februar: En 38-årig kvinne blir funnet død i et hus på Follese på Askøy i Hordaland. Mannen pågripes og siktes for forsettlig drap. Siktelsen er senere skjerpet til overlagt drap. Paret, som er norske statsborgere av somalisk opprinnelse, har seks barn sammen.

2. 6. februar: En 28 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Kona hans, som er i 30-årene, er siktet for forsettlig drap. Paret har bakgrunn fra Kosovo, men norsk statsborgerskap.

3. 9. februar: 25-årige Paul Simmons dør på Ullevål sykehus etter at han ifølge VG skal ha blitt forgiftet to dager tidligere. To menn på 32 og 34 år er siktet for forsettlig drap.

4. 19. februar: En 22-årig somalisk mann blir funnet død ved Rosenholm stasjon på Holmlia i Oslo. To norske brødre på 20 og 23 år blir pågrepet og senere tiltalt for drapet. De er i Oslo tingrett dømt til 13 års fengsel.

5. 5. mars: Ingebjørg Skråmestø (25) blir funnet død i en leilighet på Bønes i Bergen. Dødsfallet ble meldt som et overdosedødsfall, men politiet setter i gang gransking. 14. oktober blir en 63 år gammel mann pågrepet, siktet for drap. Senere blir en 33 år gammel mann pågrepet og siktet for medvirkning til drap.

6. 17. mars: En 72 år gammel kvinne blir funnet skutt i et bolighus på Grålum i Sarpsborg. Hennes 80-årige ektemann siktes for forsettlig drap.

7. 11. april: En 40 år gammel norsk-pakistansk mann blir funnet drept på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Mannen ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for tre drapsforsøk. Ingen er så langt pågrepet i saken.

8. 22. april: 18-årige Joakim Ophaug Røksland blir funnet drept på Ime i Mandal i Vest-Agder. En 19-årig kamerat er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

9: 22. april: En polsk mann i 30-årene blir alvorlig skadet i en slåsskamp på Haslum i Bærum i Akershus. Han dør to dager senere på sykehus. Hans 26-årige bror er pågrepet og siktet for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Siktelsen er senere endret til forsettlig drap. Den siktede er erklært utilregnelig.

10. 27. april: En 67 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Stovner i Oslo. Hans 29 år gamle sønn er siktet for forsettlig drap.

11. 23. mai: En mann i 50-årene blir funnet død i Gjøvik i Oppland. Tvillingbroren hans er i Gjøvik tingrett dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap. Dommen er anket.

12. 6. juni: En kvinne i slutten av 40-årene blir funnet død i en leilighet på Rødtvet i Oslo. Mannen hennes, som er rundt 60 år, er siktet for forsettlig drap.

13. 10. juni: En kvinne i begynnelsen av 30-årene blir funnet død i en leilighet på Ulven i Oslo. Hennes noe eldre ektemann er pågrepet og siktet for drap. Ekteparet er av iraksk opprinnelse.

14. 30. juni: En mann i 60-årene blir funnet skutt og drept i et forretningslokale på Økern i Oslo. Den antatte gjerningsmannen, en mann i 70-årene, blir senere funnet død, og politiet regner med at han har tatt sitt eget liv.

15. 28. august: En 43 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig i Songdalen i Vest-Agder. Den 49-årige ektemannen hennes er pågrepet og siktet for drap. Paret er opprinnelig fra Syria og har åtte barn sammen.

16. 29. august: Den savnede 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen blir funnet død i Søgneelva i Søgne i Vest-Agder. En 14 år gammel gutt vedgår i avhør å ha tatt livet av henne. Gutten er tatt hånd om av barnevernet.

17. 28. september: Nilofer Naseri (27) blir funnet død i en bolig i Melhus i Sør-Trøndelag. Hennes ektemann, som også er 27 år, er siktet for drap. Begge har bakgrunn fra Afghanistan.

18. 3. oktober: Et ektepar dør som følge av en voldsepisode i en bolig i Haugesund. Kvinnen blir erklært død på stedet, mens mannen dør på sykehus. Politiets hovedteori er at mannen i 50-årene påførte sin kone stikkskader, før han skadet seg selv. Paret var bhutanske statsborgere som kom til Norge som kvoteflyktninger fra Nepal.

19. 12. november: En kvinne blir utsatt for grov vold i sitt hjem i Drøbak. Hun dør på sykehus dagen etter. Kvinnens samboer blir først siktet for grov kroppsskade og familievold, men siktelsen er skjerpet til drap. Paret er opprinnelig fra Etiopia og Eritrea.

20. 19. november: Ei jente på 17 år dør av skadene etter å ha blitt knivstukket ved et asylmottak i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Den 18 år gamle kjæresten hennes er pågrepet og siktet for drap. Begge er fra Eritrea.

21+22. 9 desember: 42-årige Catrine Røthe blir funnet knivstukket og drept på Manglerud i Oslo. Kort tid etter blir en 50-årig mannlig norsk statsborger med tunisisk bakgrunn funnet knivstukket og skadet på Grønland i Oslo, og han dør senere på sykehus. En 55-årig mann fra Tunisia er pågrepet og siktet for begge drapene. Mannen, som tidligere er utvist fra Norge, har tidligere hatt et forhold til den drepte kvinnen.

23. 17. desember: Bulgarske Galina Sandeva (28) blir funnet død i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika i Oslo. Mandag 4. januar ble en 24 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet.

Kilder: NTB/Aftenposten/Kripos

PS! I tillegg er det rundt ti hendelser hvor personerhar dødd etter legemsbeskadigelse med døden til følge – såkalt dødsvold. Men disse hendelsene, samt uaktsomt drap, teller ikke med i denne statistikken.