Norge

Gjør penger deg lykkelig?

Tror du penger gjørdeg lykkelig? Vel, du får en viss støtte fra vitenskapelig hold, men det er lurere å fokusere på noe annet enn penger hvis det er lykke du søker. Foto: ANDRES RODRIGUEZ/SCANSTOCKPHOTO

Forskere har funnet ut at penger faktisk gjør deg lykkelig, men det er andre ting som gjør deg lykkeligere.

  • Lucas H. Weldeghebriel

Du har sikkert ofte hørt at penger ikke gjør deg lykkelig. Og du har sikkert ofte følt at penger gjør deg lykkelig.

— Det er en kompleks sammenheng, men veldig rike mennesker er generelt sett mer fornøyd med livet enn veldig fattige mennesker, selv innen nasjoner, sier Ed Diener, psykolog ved universitetet i Illinois i USA., skriver Yahoo News.

Lykke kan kjøpes for penger, men hvor mye?

På den andre siden av Atlanteren sitter en annen forsker og klør seg i hodet da han ser resultatet av sin egen forskning.

— Det er overveldende bevis for at lykke kan kjøpes for penger. Spørsmålet er hvor sterk effekten virkelig er, sier Andrew Oswald, økonom og forsker ved universitetet i Warwick i England.

Oswald studerte briter som hadde vunnet mellom 12.000 og 1,5 millioner kroner i lotto. Som en gruppe viste de en sterk oppgang i lykke. Fra året de vant til to år senere, hadde deres lykke i gjennomsnitt økt med ett poeng på en 36-poengsskala.

Alternative lykkestudier antyder noe annet

"Dersom du tjener mye penger, er du generelt sett i et bedre humør". Denne påstanden stemmer ikke helt, hvis vi skal tro Daniel Kahneman, Nobelprisvinner og økonom ved universitetet Princeton i USA.

Han, og hans forskerkolleger, presenterte nylig en studie hvor de hadde undersøkt husholdninger som tjente mer enn 500.000 kroner (i USA).

Disse var knapt mer lykkelige enn dem som tjente mellom 300.000 og 500.000 kroner. Men oppga i dobbelt så mange tilfeller som dem som tjente under 120.000 kroner i året at de var "veldig lykkelige".

Andre studier, som i stedet for å spørre om hvor lykkelig du er, følger folk gjennom en hel dag som noterer hva de føler til enhver tid, viser at inntekt har en mindre effekt på lykke.

Hva er årsak, og hva er virkning?

Forskerne klarer ikke helt å etablere årsakssammenhengen.

Gjør penger deg lykkeligere, eller er det fordi du er lykkelig at du er i stand til å tjene mer penger fordi du har mer kreativitet og energi? Eller er det en annen faktor som spiller inn, som påvirker både penge- og lykkefaktoren.

— Det finnes beviser for alle disse tolkningene, sier psykolog Richard E. Lucas ved statsuniversitetet i Michigan.

Uansett, forskerne er enige om at effekten av penger på lykke er mindre enn de fleste dagdrømmere elsker å tro.

Norge rikest, men ikke lykkeligst.

Norge, for eksempel, er et av verdens rikeste land, og blir stadig kåret av FN til det beste landet å bo i, men i en lykkeundersøkelse havner vi "bare" på 19. plass. Vi blir blant annet slått av land som Bahamas, Bhutan og Brunei. Dette sier kanskje noe om at en ikke kan sette likehetstegn mellom lykke og penger.

I 2004, etter at vi for andre gang på rad hadde blitt kåret til verdens beste land av FN, undersøkte Aftenposten hvor lykkelige vi egentlig var i Norge.

Ekte lykke er...

— Folk overdriver hvor mye lykke de får for noen ekstra tusenlapper. Kvaliteten på et forhold har en mye større effekt på lykke enn en stor lønnsøkning. Hvis du er på utkikk etter lykke i livet, så finn deg den riktige ektefellen i stedet for å jage etter en høyere lønn, sier Oswald.

Hva gjør deg lykkelig?

Les også

  1. «Dobbel jobb, dobbel glede»

  2. Betingelsesløs kjærlighet

Vi er verdens rikeste og beste land å bo i, men er vi lykkelige i Norge? Foto: MORTEN UGLUM