Trenger du to bokser?

Det er ikke nok med at tv-tittende familier må skaffe seg en digital-boks til hver TV i huset. Noen må ha to bokser til én TV!

Det nye digitale bakkenettet åpner lørdag 1. september. Det er Rogaland som får de digitale signalene først. Noen dager senere åpner nettet også i Oslo, Akershus og Østfold.

Alle som hittil har tatt imot TV-signalene med bord— eller tak-antenne må gå til inskaffelse av en digital dekoder som plasseres mellom TV-apparatet og antennen.

En slik boks må man ha til hver TV i huset. Det er derfor velkjent at innføringen av digital-TV fører med seg mange bokser. Det som er mindre kjent er at noen trenger to bokser til hver TV.

Den første, og foreløpig eneste digitale mottakeren fra RiksTV, har nemlig kun scart- og HDMI-tilkobling. Det betyr at de som sitter med en gammel TV uten scart-inngang, må gå til anskaffelse av en ekstra boks – en såkalt RF-modulator - for å få inn de digitale signalene fra det nye bakkenettet.

En slik modulator koster 300 kroner på Clas Ohlson som oftest er blant de billigste alternativene i elektronikkverdenen.

— Det stemmer at de som ikke har scartinngang på TV-en må ha en RF-modulator, men jeg tror at man får dem enda billigere enn det, sier kommunikasjonsdirektør i RiksTV, Svein Over Søreide, som først opplyste om at disse koster mellom 50 og 100 kroner i elektronikkbutikkene.

Få uten scart

Han syns ikke det er ille at de med TV uten scart må kjøpe en ekstra boks.

— Det gjelder veldig få, og boksen er billig. Vi har hele tiden sagt at vi ikke skal tvinge noen som helst til å kjøpe seg ny TV og det sier vi fortsatt, forklarer Søreide.

Erik Andersen i Elektronikkbransjen bekrefter at scart-løse TV-er gjelder svært få nordmenn.

— Det er helt minimalt. Det er ikke solgt TV-er uten scart-inngang på mange år. Alle TV-er som selges i dag har scart og det har de hatt siden 80-tallet, sier Andersen.

En TV har en levetid på mellom 10 og 15 år, og det er derfor få som forsatt har en så gammel modell at den ikke har scart, forklarer Andersen, som også vet det finnes TV-er som lever mye lenger enn gjennomsnittet.

— Det var en dame som ringte en dag her og fortalte at hun hadde en TV som var 38 år gammel. Og denne har selvsagt ikke scart-inngang, sier Andersen, som også nevner bittesmå TV-er på 10 og 12-tommer som ofte ikke har scart.

Alle de som har TV uten scart-inngang og skal ha digital-TV fra RiksTV bør derfor vente til det blir flere bokser å velge mellom. Kanskje vil noen av disse ha innebygget RF-modulator.

TEST:

Les også

Kjapt digitalt bilde

Bør vente uansett

Forbrukerrådet anbefaler TV-titterne uansett å vente med å kjøpe digitalboks.

— Vi mener det lønner seg å vente litt og se hva slags utstyr som kommer, sier underdirektør Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet til NRK.no.

— Vi vet at det vil komme et bredere utvalg av digitalbokser fram mot jul. Derfor anbefaler vi forbrukerne å ha litt is i magen, sier Lie i Forbrukerrådet.

Det analoge nettet vil slukkes mellom et halvt og et helt år etter at de digitale signalene er på plass, så man har litt tid på seg til å velge utstyr..

TV-en din må ha inngang for en slik Scart-kabel for at du skal kunne koble den digitale boksen rett til TV-en.
RF-MODULATOR: Hvis TV-en din ikke har scart-inngang trenger du en slik boks. Antennekabelen plugges inn i boksen som så kobles til den digitale mottakerboksen som igjen kobles til TV-en. Foto: Chlas Ohlson
Her er den første og foreløpig eneste digitale mottakerboksen for bakkenettet. Grundig DTR 8720 har scart- og HDMI-tilkobling, men ikke mulighet for å koble antennekabelen inn.