Norge mangler planer for virus-pandemi

Helsemyndighetene i Norge vet ikke hvor mange kommuner som i dag har konkrete pandemiplaner, og Norge har sikret seg mindre medisinmengder i forhold til folketallet enn andre land.

Kommunene er pålagt å ha egne planer for å håndtere en verdensomspennende epidemi. Men helsemyndighetene vet ikke hvor mange kommuner som har konkrete pandemiplaner, skriver Dagsavisen.

– Vi har hatt oversikter på enkelte tidspunkter, men har per i dag ingen samlet oversikt, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

I planene må det blant annet stå hvordan medisiner skal fraktes til syke som ikke kan hente dem selv. Planene skal også fortelle hvordan syke kan få legehjelp uten å smitte andre pasienter.

– De som ikke har pandemiplaner, skal få det, og de som har slike planer må revidere dem, slår direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet fast.

Han lover å skaffe oversikt over hvor langt kommunene har kommet i pandemiplanleggingen.

Larsen mener imidlertid at Norge står sterkt rustet hvis utbruddet av svineinfluensa skulle utvikle seg til en pandemi. Nesten alle kommunene har en form for beredskaps— eller smitteverneplan, påpeker Larsen.

Helsedirektoratet opplyser at alle sektorer og større virksomheter, både offentlige og private, må lage pandemiplaner.

Norge har i dag medisin på lager til en tredel av befolkningen. Storbritannia, Østerrike og Frankrike har medisiner til halvparten av sine innbyggere, og Italia kan behandle to tredeler av befolkningen. Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sa imidlertid mandag på en pressekonferanse at Norge er godt forberedt.

Helseministeren sier: