Norge

LO-advokat: Mener Stendi har sluppet unna en halv milliard i arbeidsgiveravgift

Omsorgsselskapet Stendi kan ha sluppet unna flere hundre millioner kroner i arbeidsgiveravgift. Det mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.

LO-advokat mener at Skatteetaten må se på saken på nytt.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I 2016 avsluttet Skatt Øst undersøkelsene sine av omsorgsselskapet Stendi. Selskapet het da Aleris Ungplan & Boi.

Skatt Øst fastslo at en rekke av Stendis konsulenter skattemessig skulle regnes som arbeidstagere og ikke oppdragstagere. Dermed skulle Stendi ha betalt arbeidsgiveravgift.

Stendi kan dermed skylde staten et beløp på flere hundre millioner. Likevel slapp de unna med å betale 17 millioner kroner. Det skriver Klassekampen.

Skatt Øst valgte imidlertid å avslutte saken ettersom skattemyndighetene mente Stendi ville klassifisere omsorgsarbeiderne riktig fra 2017.

– Jeg synes det er veldig vanskelig å forstå Skatteetatens motivasjon i saken, sier LO-advokat Kjetil Edvardsen til avisen.

Han vant nylig en sak i Borgarting lagmannsrett på vegne av 22 av selskapets tidligere oppdragstagere. Disse skulle ifølge domstolen egentlig ha vært arbeidstagere.

Mener saken må gjenopptas

Han mener Stendi sparte 54.648.180 kroner på arbeidsgiveravgift i 2016 alene. Siden Skatteetaten kan gjøre endringer ti år tilbake i tid mener Edvardsen derfor det kan være snakk om en halv milliard kroner. Han mener at Skatteetaten må gjenoppta saken, og se om de har behandlet den riktig.

Stendi ønsker ikke å kommentere Edvardsens overslag. De har heller ikke andre kommentarer til saken overfor Klassekampen. Skatteetaten har taushetsplikt i enkeltsaker og kan derfor ikke kommentere saken direkte.

Seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten bekrefter imidlertid på generelt grunnlag at etaten har anledning til å gjenoppta saker som er lagt vekk.

Les også

Korrupsjonsskandalen i Stendi: Ville overraske kona med sykkel – ble tiltalt for grov korrupsjon

Les mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Skatteetaten
  3. LO