Norge

Sikkerhetsvakt i politiarrest

En tsjetsjensk sikkerhetsvakt ansatt i Flyktningestiftelsen, som driver asylmottaket i Våler, sitter fortsatt i politiarrest.

Over 20 personer ble skadet i angrepet på asylmottaket. Foto: SCANPIX

  • >
  • <forf

Mannen ble pågrepet etter vitneavhør fredag, og fikk da status som siktet i saken.

Han sitter i politiarresten i Moss, og er en av de syv tsjetsjenerne politiet vil vurdere å fremstille for varetektsfengsling mandag ettermiddag, bekrefter Per Tore Fremstad ved Våler lensmannskontor overfor Aftenposten.no.

— Vi må bruke litt tid på å sjekke mannen ut eller inn av saken, sier Fremstad.

Politiadvokat Nina Mathisen ved Østfold politidistrikt nektet fredag å svare på om sikkerhetsvakten var en av de som var pågrepet etter at opp til 50 tsjetsjenske menn stormet asylmottaket ved 22.30-tiden torsdag, og 23 beboere måtte kjøres til sykehus eller legevakt i det værste masseslagsmål ved noe asylmottak i Norge.

Har vært ansatt to-tre uker

Mottaksleder Ole Morten Lyng sier til Aftenposten.no at mannen har vært ansatt som sikkerhetsvakt ved Nordbybråten transittmottak de siste to-tre ukene, etter at mottaket måtte utvide kapasiteten ved å opprette en teltleir inne på området som tilhører Østfold sivilforsvarskrets. - Jeg har ingen grunn til å tro at han ikke har vært lojal mot asylmottaket, og at han skal ha hjulpet angriperne, sier Lyng. Flere beboere skal i politiavhør ha sagt at de mistenker sikkerhetsvakten for å ha hjulpet tsjetsjenerne, både sent torsdag, men også under episoden som skjedde på mottaket ettermiddagen før da det ble bråk mellom noen tsjetsjenske kvinner og kurdiske familier. Først på et møte mandag klokken 10 vil politiet ta stilling til hvor mange som eventuelt fremstilles for varetektsfengsling fra klokken 13 og utover. Fem tsjetsjenske menn ble pågrepet fredag formiddag, mens ytterligere tre pågripelser fulgt sent lørdag da mennene dukket opp ved asylleiren i Våler. Én person er senere sluppet fri, da politiet mener at det ikke lenger er fare for at bevis ødelegges.

Etterlyser vitner

Politiet er interessert i opplysninger om et antall kjøretøyer observert i Våler før og under voldsepisoden ved Nordbybråten asylmottak torsdag 24. juli. Politiet har mottatt opplysninger om at det umiddelbart før og under voldsepisoden ble observert et antall kjøretøyer i Våler som åpenbart ikke hører hjemme i lokalsamfunnet. Kjøretøyene hadde korte stans, mens personer snakket sammen. - Vi trenger opplysninger om type og farge på kjøretøyene, evt. registreringsnummer, sier lensmann Per Tore Fremstad. Opplysninger fra publikum om tid og sted hvor kjøretøyene er observert er av interesse for politiet, opplyser lensmannen i en pressemdling.

Les også

  1. &laquo;Risikabelt å ha store mottak med liten bemanning&raquo;

  2. Krangel om barns joggesko kan ha utløst asylbråket