Dansk helse-musikk, men bare på apotek

Musikk med dokumentert helseeffekt selges nå på apotek.

Apotek1 gjorde det ingen norske apotek har gjort før: De begynte å selge musikk som medisin. Det utvalgte produktet er en dansk serie med musikkplater kalt MusiCure. Bak platene står den medisinske forskningsgruppen Musica Humana og den danske komponisten Niels Eje. De har brukt fem år på å spesialkomponere musikken og få den vitenskapelig dokumentert og publisert i medisinske tidsskrifter for sin beroligende og helsebringende virkning. Platene selges bare på apotek.

Norsk suksess.

De ferske salgstallene viser at platene trolig blir en salgssuksess i Norge. Til nå er det solgt 2410 eksemplarer — med minimal markedsføring og til tross for at salget de første månedene var et prøveprosjekt i bare 80 av kjedens 217 apotek. I Danmark er det solgt 70 000 plater.- Salget tar faktisk litt av og er overraskende godt. Vi kommer nå til å markedsføre platene mer, sier Margrethe Sunde, driftsdirektør i Apotek1.De andre kjedene har sagt nei til å selge musikken. Det har vært kontroversielt om slike produkter bør selges på apotek. Sunde understreker at apotekene ikke kommer til å bli platesjapper.- Vi våget å satse på dette fordi produktet er veldig seriøst og laget i tett samarbeid med helsepersonell, sier hun.

Medisin mot overmedisinering.

Den norske legen Audun Myskja er med i forskningsfellesskapet Musica Humana. Han sier han har forståelse for dem som mener at musikksalg vanner ut apotekets funksjon og tillit, men mener likevel at salget er riktig.- Det er mange medisiner i apotekene som har dårligere dokumentert effekt enn denne musikken. Det er danske overleger som har sett et klinisk behov og bestilt musikken. Når det er gjort et dokumentasjonsarbeid som viser at platene er helsefremmende, er det naturlig at man markerer dette ved å gi dem plass på apoteket, sier han.Myskja håper musikk kan bli et alternativ til beroligende medisiner og slik bli en medisin mot overmedisineringen mange eldre utsettes for.