PST har siktet gjesteforskeren i Tromsø for spionasje. Han nekter straffskyld.

Gjesteforskeren er siktet for å ha drevet ulovlig etterretning mot statshemmeligheter. PST mener han er russisk og heter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44).

PST har identifisert den siktede mannen med russisk navn.

Fredag ettermiddag ble den spionsiktede mannen varetektsfengslet i fire uker.

Det er 44 år gamle Mikhail Valerijevitsj Mikusjin som er siktet for brudd på straffelovens § 121 om «etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter».

Dette kan gi inntil tre års fengsel. Det innebærer også at PST mener mannen besitter hemmelige opplysninger.

Han har vært i Norge som den 37 år gamle gjesteforskeren José Assis Giammaria.

Oslo tingrett besluttet fredag ettermiddag å varetektsfengsle 44-åringen i fire uker. Han underlegges brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon i to uker. Det var det samme som påtalemyndigheten hadde bedt om.

Retten har forbudt offentlig gjengivelse av hele avgjørelsen, men slutningen, altså hvor lenge han fengsles og med hvilke vilkår, er offentlig.

Den spionsiktede mannen har nå samtykket til varetektsfengsling, men nekter straffskyld. Det har mannens forsvarer sagt til NTB.

Knyttets til GRU

Mikusjin knyttes til den russisk etterretningstjenesten GRU.

Christo Grozev i den anerkjente granskingsgruppen Bellingcat har på Twitter gjengitt dokumentasjon som viser hvordan Mikusjin kan knyttes til adressen til internatet som brukes av GRU.

I flere land er GRU anklaget for drap, giftangrep og spionasje.

«Godt jobbet, Norge – dere har sikret dere en oberst fra GRU», skriver Grozev.

Møtte ikke i retten

Det var ventet at den spionsiktede gjesteforskeren skulle møte i Oslo tingrett til et fengslingsmøte fredag ettermiddag.

Både politi og mange pressefolk ventet på ham, men 20 minutter før det planlagte rettsmøtet kom beskjeden om at fengslingen behandles som såkalt kontorforretning.

Det vil si at det treffes en avgjørelse av retten uten at noen møter i rettssalen. Kjennelsen fra Oslo tingrett kom et par timer senere.

Navnga den siktede

Forskeren ble pågrepet av politiet mandag, mistenkt for å ha vært i Norge som russisk agent. Da ble han internert for å ha reist til Norge under falsk identitet.

PST sier de etter dette ikke kunne la være å etterforske hva mannen har gjort. Derfor ble mannen fredag pågrepet og fengslet og foreløpig siktet for spionasje.

Den siktede, Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, til høyre.

– Dette er en høyst foreløpig siktelse, sa Thomas Blom i PST, som er tidlig i etterforskningen.

De oppga det de mener det reelle navnet på mannen, og at alderen han har operert med, også er falsk.

Mikhail Valerijevitsj Mikusjin har fastholdt at han er brasiliansk og 37 år gammel. Men fødselsdatoen PST nå opererer med, tilsier at han er 44 år.

PST sier de har funnet et brasiliansk pass og en mengde digitale enheter.

Thomas Blom i PST oppga mannens navn fredag ettermiddag.

44-åringen har operert i Norge under et portugisiskklingende navn. Han hevder han er brasiliansk statsborger. Dette mener PST ikke er riktig. De mener han har brukt et falskt navn.

Forsvarer: Erkjenner ikke straffskyld

PST fikk varsel om mannen 20. oktober. Fem dager senere ble han pågrepet da han var på vei til jobb på Universitetet i Tromsø (UiT). Siden da har mannen vært internert på politiets utlendingsinternat på Trandum. Nå blir han fengslet.

– Vi har hatt et møte, og han samtykker til fengsling i en fire ukers periode. Han har forståelse for at PST må ta en runde for å finne ut av ting, sier mannens forsvarer, advokat Marijana Lozic, til NTB.

På spørsmål om samtykket indikerer en form for erkjennelse av straffskyld, svarer hun:

– Overhodet ikke. Han erkjenner ikke straffskyld.

Nå som det er tatt ut siktelse, endres statusen hans fra internert til varetektsfengslet.