Norge

Slik takler du gjeldsproblemer

Du slipper ikke ut av en gjeldsfelle uten å ta tak i situasjonen selv, men kommunen har plikt til å hjelpe.

 • Johan Von Hanno Brockfield

Les også: Plastkort gir større problemer

«Joachim» er 25 år gammel, har fast jobb i en offentlig bedrift og eier en liten leilighet. Men han skylder over 900.000 kroner til en rekke kreditorer, og klarer ikke lenger å møte forpliktelsene sine.

Forbruker.no ordnet et møte mellom Joachim og forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR, i håp om å finne en vei ut av uføret.

— Du har en reell mulighet til å ordne opp, men du må være villig til å legge om bruksmønsteret ditt, sier Rasmussen, etter å ha blitt forelagt Joachims gjeldssituasjon.

Finner løsning

Seks kreditorer har et samlet krav på over 300.000 kroner. I tillegg kommer et boliglån på 430.000, samt gjeld til familie og venner på nesten 100.000 kroner.

— Den kommunale rådgivningstjenesten har plikt til å hjelpe deg, forklarer Rasmussen, og sikter til såkalt «Økonomisk rådgivning», som tilbys gjennom sosialkontorene.

— En rådgiver fra sosialkontoret vil sette seg ned sammen med deg, og gå gjennom situasjonen din. Målet er å finne en løsning både du og kreditorene kan leve med.

Det kan være gjeldsordning, eller dere kan komme frem til avtaler med kreditorene dine. I møte med private kreditorer er det en udelt fordel om henvendelsen fra deg kommer gjennom den kommunale ordningen, sier Rasmussen.

Rasmussen antar at det er få gjeldsofre som kjenner til retten til å få hjelp fra det offentlige.

— Ingen av mine kreditorer har noen gang nevnt denne muligheten for meg, sier Joachim.

Ønsker stort lån

Joachim tjener nok til å kunne ha betjent et lån på 900.000 kroner - problemet er at mye av gjelden er kredittkortgjeld, med ekstremt høye rentekostnader.

— Det beste hadde vært om én stor aktør kunne gitt meg ett stort lån, som jeg kunne tilbakebetale den andre gjelden min med, sier Joachim.

Rasmussen er usikker på om det lar seg gjøre.

— Problemet er at du har bevist at du ikke er helt til å stole på. Dermed er det ikke sikkert noen vil ta på seg gjelden til alle de syv kreditorene dine. Men det er ikke sikkert at du ender med gjeldsordning, beroliger Rasmussen.

Høyt forbruk

Joachim har hatt fast jobb siden han var 17 år. Til tross for lav fastlønn har mye overtidsjobbing tillatt ham å venne seg til et høyt forbruk. Dersom han manglet penger, var det en enkel sak å skaffe seg kredittkort.

— Jeg husker en dag jeg fikk innvilget to gullkort på Oslo S fra samme selskap, forteller han.

For halvannet år siden ble Joachim syk. Han ventet i ni måneder på operasjonen som gjorde ham frisk - i mellomtiden var han midlertidig arbeidsufør.

Inntekten ble dramatisk redusert, fordi han ikke lenger hadde mulighet for å jobbe overtid. Med en nærmest halvert inntekt gikk det ikke lenger å betjene kredittkortgjelden. Regninger forfalt, gikk til inkasso og hopet seg opp.

Joachim sluttet å åpne konvoluttene med regninger for han visste at pengene han fikk utbetalt likevel ikke var tilstrekkelig til å betjene forpliktelsene. Nå er Joachim tilbake i fast jobb, og er innstilt på å gjøre opp for seg.

— Jeg vil kunne se folk inn i øynene igjen. I en periode ga jeg helt opp. Men nå er jeg motivert for å betale tilbake det jeg skylder, sier Joachim.

 1. Les også

  Plastkort gir større problemer

 2. Les også

  Gjeldsslavene skal få gratis rådgivning

 3. Les også

  Flere får gjeldshjelp

 4. Les også

  Flere lokkes til jul på kreditt

 5. Les også

  Slik unngår du å havne i økonomisk trøbbel

 6. Les også

  Færre har gjeldsproblemer

«Joachim» snakker med forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen om gjeldsproblemer. SVEIN ERIK FURULUND

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Ny rapport: Vi skammer oss mest over forbrukslån. Men det er kredittkort som er hovedproblemet.

 2. ØKONOMI

  Åge Lindgren (55) er fanget av gjeld til han dør. Den øker for hver måned som går.

 3. FOTBALL

  Hvor nær er Lyn en konkurs, egentlig?

 4. SPORT

  Fem punkt sykkel-VM må løse for å unngå konkurs

 5. SPORT

  Må ha ja fra Skatt Øst og Jan Larsen

 6. FOTBALL

  Start truet av konkurs