Norge

FN: Syrere sendt hjem fra Russland fjor

To syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

lysthaug2_doc6nw63l3d7dcrq2ygkds-W7DNHIn2R4.jpg Stein Bjørge

 • Robert Gjerde
 • Ntb

— Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren om at de forstår det dithen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Les Helene Skjeggestads kommentar:

Les også

Det er bare én aktør som vinner i nord - Russland

– Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier hun.

Listhaug møter FNs høykommissær for flyktningers Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri onsdag formiddag klokken 10.

Solberg: — Dette er ny informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) mener at de nye opplysningene gjør at Norge må vurdere om syrere skal returneres til Russland.

Erna Solberg Poppe, Cornelius

– Dette er ny informasjon til Norge gjennom Landinfo, og den danner grunnlaget for hvordan UDI skal håndtere instruksen for utsendelse. Denne instruksen tar høyde for at ikke alle kan returneres til Russland, sier Solberg til NTB.

Venstre vil ha garantier

Venstre forlangte torsdag kveld nye garantier fra Regjeringen.

– Venstre forutsetter at det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å returnere syriske flyktninger til Russland som står i fare for å bli sendt tilbake til krigsherjede Syria av russiske myndigheter, sier Venstres André N. Skjelstad.

– Det vil i så fall være i strid med Stortingets ønske og Norges folkerettslige forpliktelse gjennom blant annet flyktningkonvensjonen, sier partiets innvandringspolitiske talsmann til NTB.

Kan få sine asylsøknader behandlet i Norge

Hvis Norge og Russland ikke blir enige om retur av 4.800 asylsøkere med russisk transittvisum vil asylsøkerne trolig få sine søknader behandlet i Norge.

— Hvis vi ikke kommer til enighet om transittvisum, er det noe som kan skje, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

— Men vårt utgangspunkt er at vi skal få til en løsning med Russland også for dem som har transittvisum.

Statsminister Erna Solberg (H) sier dette til VG.

– Vi har hele tiden ment at de som kom på turistvisum er Russlands ansvar og at de skal tilbake. Men hvis vi ikke får det til, er alternativet at vi må behandle sakene, sier Solberg.

- Ikke noe nytt

Ved Statsministerens kontor påpekes det overfor Aftenposten at det ikke er noe nytt i det Solberg sier. Hvis ikke russerne aksepterer å ta imot asylsøkerne, er det ingen annen utvei enn å realitetsbehandle asylsøknadene i Norge.

Les også:

Les også

Lavrov: Norge og Russland forhandler om utvidelse av returavtalen

Kjernen i regjeringens asylinstruks fra i fjor er at asylsøkerne kan sendes tilbake til Russland uten slik realitetsbehandling i Norge.

De 4.800 asylsøkerne som nå kan få sine søknader realitetsbehandlet i Norge, har russisk engangsvisum, som turistvisum eller transittvisum. Russland har nektet retur for disse.

Norge og Russland skal diskutere dette videre på et møte i Moskva i onsdag.

«En grundig vurdering»

En «realitetsbehandling» innebærer en langt grundigere vurdering enn den forenklede behandlingen som Regjeringen hadde planlagt i forbindelse med retur til Russland. Da var hovedvurderingen om den enkelte asylsøker risikerte noe i Russland eller om vedkommende risikerte å bli videresendt fra Russland til «menneskerettighetskrenkelser i hjemlandet», opplyser UDI til Aftenposten.

En realitetsbehandling vil innebære en vurdering av asylsøkernes hjemland, der UDI også mvurdere om den enkelte asylsøker kan risikere forfølgelse og/eller umenneskelig behandling i hjemlandet.

«Dette er normalt en mer omfattende behandling med grundigere intervjuer og begrunnelser i vedtakene. Per i dag er det cirka 188 søkere har fått avslag etter en realitetsbehandling av søknaden», opplyser UDI.

Vil ikke spekulere

Listhaug vil ikke spekulere rundt hvor mange av de 4.800 som eventuelt kan komme til å få opphold i Norge.

– Vårt fokus er å få til en avtale om de som har transittvisum, sier hun til NTB.

Les også:

Les også

Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

Samtidig er det oppstått en konflikt om de øvrige 700 av de 5.500 asylsøkerne som i fjor krysset grensen ved Storskog, og som har oppholdstillatelse eller multivisum til Russland.

«Sikkerhetsmessige årsaker»

Norge hadde planlagt å returnere disse i henhold til en norsk-russisk avtale, men Russland innstilte i helgen av «sikkerhetsmessige årsaker» midlertidig samarbeidet om å ta tilbake disse 700 over Storskog.

– Vi legger til grunn at avtalen vi har med Russland, fortsatt gjelder. Men det er et uenighetspunkt når det gjelder transittvisum, som vi fortsatt har behov for å diskutere med dem, understreker Listhaug.

– Ulik oppfatning

Utenriksminister Sergej Lavrov understreket tirsdag at Russland ikke vil ta tilbake asylsøkere som «med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland».

Les også:

Les også

FN-topp kritisk til at barn interneres

– Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake, sa han.

Det blir nå utenriksminister Børge Brendes (H) oppgave å jobbe for å få til en forståelse med Russland om begge gruppene av asylsøkere, også de som har transittvisum.

– Det har under disse diskusjonene vært en ulik forståelse av tilbaketakelsesavtalen når det gjelder dem med annet visumgrunnlag enn multivisum og gyldig opphold i Russland, sier Brende til NTB.

– Vi mener vi også kan returnere dem med engangsvisum, men det mener ikke Russland, sier han.

Åpne for fly

Om og eventuelt når returer over Storskog kan gjenopptas, var tirsdag et åpent spørsmål. Utlendingsdirektoratet vurderer nå om asylsøkerne i Vestleiren i Kirkenes skal flyttes til andre mottak mens de venter på en avklaring.

Les også:

Les også

Solberg advarer mot sterke scener rundt asylreturene

En ekspertgruppe skal nå se på om praksisen med returer over grensen mellom Norge og Russland kan gjenopptas, eller om den må endres.

– Fra vår side er vi helt åpne for å bruke fly, sier Listhaug.

 1. Les også

  Politiet fjerner restriksjoner for asylsøkere

 2. Les også

  Russerne stopper utsendelser over Storskog

 3. Les også

  KrF-leder Hareide: Å fjerne kirkeasyl er en stor overreaksjon

 4. Les også

  Venstre ber statsministeren stramme opp Listhaug

 5. Les også

  Asylsøkere i Sør-Varanger glade for å bli løslatt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Har lite lyst til å snakke om russerne i Stortinget

 2. NORGE

  Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

 3. NORGE

  Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

 4. NORGE

  Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge

 5. NORGE

  Politiet klarer ikke å sende asylsøkere tilbake til Russland, ber Listhaug om å endre instruks

 6. KRONIKK

  Storskog: Når innvandringspolitikk og sikkerhetspolitikk kolliderer | Lars Rowe