Kommuneoverlege i Trøndelag siktet for 34 voldtekter

Den tidligere kommuneoverlegen på Frosta er siktet for 34 voldtekter. Siktelsen mot mannen ble utvidet tirsdag. – Dette har vi ventet på, sier den nåværende fastlegen i bygda.

Fastlegene som er igjen på Frosta, Linn Skogholt og Daniel Dydland, er ikke overrasket over at den tidligere kommuneoverlegen nå også er siktet for voldtekt.

Politiet startet etterforskning av kommuneoverlegen i august i fjor etter å ha blitt varslet av Statens helsetilsyn. Siden den gang har til sammen 89 kvinner anmeldt den tidligere fastlegen sin, for krenkelser og det de mener er seksuelle overgrep.

– På bakgrunn av det som er fremkommet i etterforskningen så langt, har påtalemyndigheten funnet grunn til å utvide siktelsen mot tidligere kommuneoverlege til voldtekt i 34 saker, sier Eivind Guldseth. Han er politifaglig etterforskningsleder i saken ved Trøndelag politidistrikt.

Som ventet

– Dette har vi bare gått og ventet på, sier Linn Skogholt.

Hun er én av to fastleger som er igjen i den lille bygda i Trøndelag etter at den tidligere kommuneoverlegen og fastlegen fikk sparken. Han ble først siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang med pasientene sine.

Åtte måneder ut i etterforskningen er altså siktelsen langt mer alvorlig. Mannen nekter fortsatt straffskyld.

– Siktelsen bekrefter det mange kvinner har fortalt oss, at det er kjempealvorlig det han skal ha gjort, sier Skogholt.

Sagt opp

Frosta kommune sa på en pressekonferanse i januar i år at mannen er sagt opp.

De første varslene om legen kom tilbake i 2006. Statsforvalteren og Statens helsetilsyn undersøkte saken, men legen fikk fortsette etter en advarsel.

Nå, 17 år senere, mener politiet at mannen i 34 tilfeller ikke bare utnyttet sin stilling til å få seksuell omgang med pasienter, men voldtok kvinnene.

– Den seksuelle omgangen har vært masturbasjon eller bevegelser på en masturbasjonslignende måte i strid med straffelovens paragraf 292, jevnfør paragraf 291 om voldtekt, skriver politiet i en pressemelding.

Heller ikke kommunedirektør på Frosta, Endre Skjervø, er overrasket over den alvorlige siktelsen.

– Det var ventet ut fra sakens omfang. Dette er en alvorlig sak, med mange utsatte og berørte. Vår hovedoppgave er å tilby helsehjelp, skriver Skjervø i en melding til Aftenposten.

Kommunedirektøren på Frosta Endre Skjervø sier utvidelsen av siktelsen mot den tidligere kommuneoverlegen er som ventet.

Ikke fått beskjed ennå

Kvinnene som politiet mener er blitt voldtatt, har etter det Aftenposten kjenner til, ikke fått direkte beskjed om dette ennå.

Som A-magasinet tidligere har fortalt, strever mange kvinner på Frosta med å ta inn over seg hva de kan ha blitt utsatt for.

Som fastlege i bygda tar Linn Skogholt imot kvinner hver eneste uke som er blitt utsatt for noe på den tidligere fastlegens kontor.

– Mange forstår ikke alvorlighetsgraden av hva de kan ha blitt utsatt for. Dagens beskjed fra politiet blir nok en stor overgang for flere av dem, sier Skogholt.

Den tidligere fastlegen på Frosta tok ofte imot pasienter på sitt kontor lenge etter stengetid, etter at alle andre hadde gått for dagen.

Vil forklare seg

Mannens forsvarer, advokat Erlend Nilsen, sier at han har gjennomgått den nye siktelsen med sin klient.

– Status er fortsatt den samme. Han nekter straffskyld og er ikke blitt avhørt om enkeltsaker i siktelsen ennå, sier Nilsen til NTB.

Han legger til at klienten er villig til å forklare seg, men at han da vil ha tilgang på journaler. Det har han ikke fått.

– Det er mange forhold han er anklaget for, og uten tilgang til arbeidsverktøyet sitt er det vanskelig å forklare seg i detalj, sier Nilsen.

Ifølge politiet gjenstår det fortsatt en god del etterforskning i saken, og siktelsen mot Frostas tidligere kommuneoverlege kan bli ytterligere utvidet.