Siktet mann i 20-årene brast i gråt i retten. Fengslet i fire uker.

SKI (Aftenposten): Mannen som er siktet for uaktsomt drap etter at to jenter på 16 år døde i Spydeberg søndag, motsatte seg varetektsfengsling.

Politiet jobbet søndag på adressen der to jenter i tenårene ble funnet døde. Det ble båret ut beslag fra boligen.

Søndag ble de 16 år gamle tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen funnet døde i Spydeberg. De to var under barnevernets daglige omsorg og meldt savnet fra en institusjon.

En mann i 20-årene ble pågrepet på adressen der jentene ble funnet. Han ringte selv og varslet politiet. Det skal ikke ha vært en tidligere relasjon mellom søstrene og den siktede, sier politiet.

Politiet har siktet mannen for uaktsomt drap. Han begjærte seg løslatt, men ble av Follo tingrett varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll de to første ukene.

Ikledd mørk joggedress ankom siktede rettssalen sammen med sin forsvarer tidlig mandag ettermiddag. Krokrygget, med albuene i bordet og hendene foldet, brast han i gråt da han satte seg ned før retten var satt.

Politiet fikk medhold av dommeren i å lukke dørene til rettsmøtet. Det betyr at pressen ikke fikk være i rommet og måtte vente på gangen.

– Han mener han ikke har gjort noe galt. Han er veldig preget, lei seg og satt ut. Han synes dette er en stor påkjenning, sier forsvarer Knut Ditlev-Simonsen.

Forsvareren mener det ikke er grunnlag for å sikte klienten for uaktsomt drap. Han vil ikke si noe om hvorfor.

– Han har samarbeidet godt med politiet, og vi satt i et langt avhør søndag ettermiddag og kveld. Der har han forklart seg så godt han klarer.

– Har han forklart seg om hendelsesforløpet slik han husker det?

– Han har forklart seg, jeg kan ikke gå nærmere inn på hva han har sagt, sier forsvareren.

Familien har via sin bistandsadvokat gått ut med bilde av tvillingene Mille Andrea (t.v.) og Mina Alexandra. Søstrene ble funnet døde i Spydeberg søndag 8. januar. Bildet er tatt julaften 2022.

Vil ikke si hva slags stoff de tok

Tvillingene døde trolig av overdoser, men politiadvokat Benedicte Granrud sier det er for tidlig å slå dette fast.

– Vet dere hva slags stoff eller stoffer de avdøde har tatt?

– Vi har kjennskap til noe, men ikke det fulle bildet. Politiet har en formening, men det ønsker vi ikke å si noe om ettersom det er en del av etterforskningen, sier Granrud.

En tredje jente er på sykehus. Ifølge Granrud er tilstanden hennes stabil. Jenta, som har status som vitne i saken, ble avhørt av politiet søndag. Hun beskrives som sentral i den videre etterforskningen. Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke Granrud å si hva jenta har fortalt politiet.

Siktet for uaktsomt drap

Siktelsen gikk først ut på at mannen ikke hadde skaffet jentene helsehjelp. Søndag kveld ble siktelsen endret til uaktsomt drap. Politiet begrunner dette med hva som har kommet frem i avhør og de tekniske undersøkelsene.

Politiadvokat Granrud sier til Aftenposten at hun ikke kan utelukke flere siktelser. Hun ønsker ikke å si noe om hvorfor siktelsen ble endret søndag, ut over at det baserer seg på opplysninger i saken.

Siktedes forsvarer Knut Ditlev-Simonsen i retten i Ski mandag.
Les også

Ti barnevernsbarn døde. Bufdir vet hva som skjedde med bare ett av dem.

Siktet for å ha solgt narkotika til jentene

Politiet har også pågrepet en annen ung mann. Han er siktet for salg av narkotika til jentene. Mannens forsvarer Haakon Åsli Skogstad sier til Aftenposten at hans klient ikke erkjenner straffeskyld.

– Min unge klient erkjenner ikke straffeskyld etter siktelsen mot seg. Han er ikke siktet for på noen måte å ha forårsaket de tragiske dødsfallene. Ut over dette har jeg ikke anledning til å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier Skogstad.

Olav Unnestad, politistasjonssjef ved Indre Østfold politistasjon sier hele lokalsamfunnet er sterkt preget av dødsfallene.

– Vår dypeste medfølelse går til de pårørende og jentenes venner og bekjente. Vi er opptatt av at Indre Østfold skal være en god kommunene å bo og vokse opp i, og vi vil sammen med kommunen fortsette vårt forebyggende arbeid for å gjøre vårt beste til at slike tragiske hendelser ikke skjer igjen, sier han i en pressemelding.