Norge

Spår at kongehuset faller

Europas fremste hoffreporter spår at flere kongehus vil falle, og sier at det norske vil falle først. Hoffekspert Carl-Erik Grimstad er enig.

  • Dag Yngve Dahle
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Hoffreporteren Jaime Peñafiel er A-kjendis i Spania, og har sterke meninger om kongehusene i mange land.

I en fersk kommentar i La Estrella Digital, Spanias fremste nettavis, skriver han at kongehusene i Spania, Storbritannia, Danmark, Nederland, Sverige og Norge kan forsvinne i årene som kommer.

Først ryker det norske, mener Peñafiel.

Krass

Grunnen er helt enkelt kronprinsesse Mette-Marit. Hoffreporteren skriver at hennes "brutale fortid med sex og narkotika" vil gjøre at det norske kongehuset umulig kan bestå.

Han viser til boken kronprinsesse Mette-Marits eks-kjæreste kom med nylig, og kaller den skandaløs. Tittelen på Peñafiels kommentar er "Den som ligger med forbrytere", og henspeiler på kronprinsessens eks-kjæreste.

Men ikke nok med det: Hoffreporteren melder at det ikke bare har vært snakk om å ligge med en gangster, men to og til og med tre.

Peñafiels ender sin krasse kommentar med at det ikke er noen tvil om at det norske kongehuset er det første som vil falle.

Norge først ut

Statsviter og norsk hoffekspert Carl-Erik Grimstad er enig i mye av det Peñafiel sier.

— Jeg tror han har rett i at Norge er nærmere republikk enn andre land i Europa. Jeg tror ikke det går så mange år før vi får en seriøs, offentlig debatt om endring av statsform, sier Grimstad til Aftenposten.no.

Han deler likevel ikke den spanske reporterens begrunnelse for at kongehuset vil falle.

— Jeg tar avstand fra analysen om at Mette-Marit skal ha ødelagt for det norske kongehuset. Kronprinsessen førte stedet til økt oppslutning om de kongelige da hun giftet seg med kronprinsen. Hun ble et fjortisidol, sier Grimstad.

Vil ha republikk

Grimstad, som tidligere var soussjef ved Slottet, har andre argumenter for at kongehuset vil falle:

— Tradisjonelt har tilhengerne av kongehuset vært størst blant de eldre. Flere og flere av denne krigsgenerasjonen blir nå borte. Dermed faller oppslutningen blant de eldre. Samtidig har oppslutningen blant de yngre begynt å falle. Mette-Marit appellerer ikke like sterkt til de unge som før, sier han.

Han viser til resultatene ved årets skolevalg, der elevene fikk et separat spørsmål om monarkiet.

— Vi så et radikal økning i oppslutningen om republikk. Republikken Norge står langt sterkere blant de unge enn for fire år siden. Det er et faktum at vi nå har klare opinionssvingninger i retning av republikk i Norge, sier Carl-Erik Grimstad.

Går det mot republikk?

Les mer om

  1. Kongelige