Norge

Omstridt islam-leder nekter å gå

Til tross for krav fra muslimske innvandrerpolitikere om at Zahid Mukhtar må trekke seg som talsmann for Islamsk Råd Norge, nekter han å gi seg. Heller ikke styret i rådet ser grunn til å vurdere hans stilling.

  • >

Ønsket fjernet. Talsmannen i Islamsk Råd blir sterkt kritisert av det muslimske innvandrermiljøet i Norge etter at han på debattprogrammet "Holmgang" på onsdag svarte "jeg har forståelse for det, selv om det ikke finnes hjemmel for at noe slikt skal skje", da han ble spurt om han "skjønner at noen muslimer kan bli så provosert at de dreper".Tema for TV-debatten var drapet på den nederlandske dokumentarfilmskaperen Theo van Gogh, som ble drept etter å ha laget en dokumentar der kvinnediskriminerende sitater fra koranen var skrevet på kroppen til en kvinne i en gjennomsiktig burka.På Dagsnytt 18 i NRK Radio på fredag ble han spurt gjentatte ganger om han hadde forståelse for drapet på filmskaperen, men nektet å svare.I går gikk alle de fem innvandrerrepresentantene Arbeiderpartiet har i bystyret i Oslo ut og krevde at Mukhtar må trekke seg som talsmann for Islamsk Råd.— Muslimene i Norge kan ikke leve med å ha ham som talsmann for Islamsk Råd, mener bystyrerepresentant Khalid Mahmood. - Han skaper et inntrykk av at man kan være uklare når det gjelder vold og terror. Man må ta avstand fra det og fordømme det, sier han.SVs Akhtar Chaudry ber også Islamsk Råd om å "rydde opp" og fjerne legen Zahid Mukhtar som talsmann, ifølge NTB.- Med slike synspunkter burde han hverken ha sentrale tillitsverv eller legelisens, sier Aslam Ahsan, leder av Ressurssenter for pakistanske barn. Han utfordrer menighetene som er medlem av Islamsk Råd til å ta avstand fra Mukhtars uttalelser.- Mukhtar er en superfundamentalist som overhodet ikke er representativ for muslimer i Norge, mener Ahsan.

Steil talsmann

Men da Aftenposten snakket med talsmannen for Islamsk Råd i går kveld, var han ikke innstilt på å etterkomme kravene om å trekke seg.- Det er ikke aktuelt. Det er ingen som skal diktere Islamsk Råd, og i hvert fall ikke politikerne, sa Mukhtar på telefon i går.Hans opptreden i mediene har imidlertid allerede vært tema for samtaler i styret til Islamsk Råd, opplyser nestlederen i Islamsk Råd, Imran Mushtaq. I begynnelsen av desember vil saken bli tema for et rådsmøte, der alle medlemsorganisasjonene i Islamsk Råd kommer til å være representert.- Det vil bli en totalvurdering av saken under dette rådsmøtet, opplyser nestleder Imran Mushtaq.- Kommer det til å bli et tema om Zahir Mukhtar må trekke seg som talsmann for Islamsk Råd?- Det er noe Rådet må vurdere nøye, men styret ser ikke det som nødvendig, svarer Mushtaq.- Vi ønsker ikke å ha noen lynsjestemning slik det ble da Kebba Secka måtte trekke seg som leder i Islamsk Råd i forbindelse med Kadra-saken. Vi ønsker ikke å gjøre noe forhastet.Kebba Secka trakk seg både som leder av Islamsk Råd og fra Verdikommisjonen i 2000 etter et TV-program om omskjæring av kvinner, der Kadra var hovedpersonen i programmet.

- Kunne vært klarere

Mukhtar sier at det i forbindelse med van Gogh-saken kanskje kunne ha kommet enda klarere frem at Islamsk Råd ikke aksepterer at man kan drepe noen.- Kanskje vår talsmann kunne ha brukt et annet ord enn å si at han hadde "forståelse" for at noen muslimer kunne drepe van Gogh, siden dette på norsk også kan forståes som at man aksepterer noe. Nestlederen presiserer at Islamsk Råd tar klar avstand fra drapet på van Gogh. Han sier det er blitt misforstått i denne saken.- Men Mukhtar har vært omstridt også tidligere. Han har ikke villet ta avstand fra fatwaen mot Salman Rushdie, og sa i 1998 at Rushdie burde reise til Iran for å få en dom der, selv om han risikerte dødsstraff.- I en TV-debatt i 1995 ville han ikke ta avstand fra en shariadødsdom mot en 14 år gammel pakistansk jente, for å nevne noe. Hvorfor blir en person med slike holdninger talsmann for Islamsk Råd?- På grunn av manglende ressurser og mangel på folk som tør å stikke frem hodet. Alle som stikker frem hodet vet at de risikerer å få det kappet av, svarer Mushtaq. Omstridt talsmann

Zahir Mukhtar har vært talsmann for Islamsk Råd i åtte år, ifølge ham selv. Han har også tidligere vært i medienes søkelys.

2002: Sa på "Holmgang" at han ikke hadde hørt om æresdrap i muslimske miljøer.

1998: Oppfordret forfatteren Salman Rushdie til å reise til Iran for å bli dømt der, selv om han risikerte dødsstraff.

1995: Nektet på et TV-program å ta avstand fra en dødsdom mot en 14 år gammel jente i Pakistan.Islamsk Råd

Ble dannet i 1993.

Er en paraplyorganisasjon med 25 medlemsorganisasjoner, deriblant flere muslimske menigheter.

Formålet er blant annet å representere islamske trossamfunn overfor norsk offentlighet, bidra til at muslimer i Norge får leve i samsvar med islams lære og å spre kunnskap og forståelse om islam i det norske samfunnet.

Les også

  1. Drapsforståelse

  2. - Muslimer må fordømme drap

  3. Zahid står på sitt

<b>Omstridt.</b> Zahid Mukhtar har nok en gang lagt seg utmed deler av det muslimske miljøet. Foto: TV 2