Kulden biter seg fast. Spås kjøligere vær enn vanlig helt frem til mai.

Synes du det er altfor kaldt til å nærme seg påske? Da må du trolig ergre deg en stund til.

Kulden varer helt til påske. Og trolig mye lenger. Som 17. mai i 2015. Da var det bitende kaldt for prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus da de hilste barnetoget utenfor Skaugum.

Ifølge det europeiske senteret for mellomlang værvarsling (ECMWF) blir det nemlig kaldere enn normalt i Oslo-området i ukene fremover. Dette fremgår av 42-dagers varselet som viser ukentlige gjennomsnittlige avvik frem til 8. mai.

– Det ser ut til å holde seg relativt kaldt utover i april.

Det sier Erik Kolstad, klimaforsker ved Norwegian Research Centre (NORCE) og Bjerknessenteret.

Mars har vært to grader kaldere enn det som er månedens snittemperatur. Og det virker altså ikke som at kulden slipper taket med det første.

– I snitt ser det ut til å holde seg litt kaldere enn normalt fremover. Vi må vente en stund på den skikkelig vårløsningen, sier forskeren.

Bildet viser avvik i perioden 1. til 8. mai. Blått betyr kaldere snittstemperaturer enn normalt for dette tidspunktet på året.

Vinder på avveie

Så hvorfor blir det så bitende kaldt denne påsken?

Svaret ligger 10–15 kilometer over hodene våre.

I februar skjedde det nemlig noe i stratosfærenstratosfærenStratosfæren er det laget av atmosfæren som befinner seg rundt 10–50 km over jordoverflaten., forklarer forskeren.

– Der går det vanligvis en kraftig vind fra vest som styrer lavtrykk fra havet og inn mot kysten.

Disse vindene er en av årsakene til at Norge har et relativt mildt klima hele året.

– Men i februar skjedde det noe. Vindene flyttet seg, og det kom få lavtrykk. Når vi ikke får varmen fra havet, blir det plutselig mye kaldere.

Kolstad sier at dette fenomenet skjer rundt annethvert år.

– I 2021 var det også ganske kaldt i Sør-Norge i januar av samme årsak, men det varte ikke like lenge. Disse hendelsene har sin egen signatur, men den i år har vært seig.

Varmere sol og lite nedbør

Kolstad sier at jo lenger vi kommer ut i april, dess mindre sannsynlig blir det med minusgrader.

For selv om det holder seg kaldt, så blir solen uansett sterkere og sterkere. Det fører igjen til at temperaturene stiger.

Og for den som misliker fenomener som snø, regn og slaps, er det én potensiell positiv effekt av de lave temperaturene.

– Det som ofte er tilfellet når det er kaldt på denne tiden, er at det er relativt tørt. Hele mars har vært ganske tørr, med noen unntak, sier Kolstad.

Sommer kommer

Selv om det ikke ser ut til å bli særlig vårlig med det første, er ikke Kolstad bekymret for at senvåren og sommeren vil påvirkes.

– Det vil neppe vare utover i mai og juni, betrygger han.

Innover mot våren og sommeren spiller nemlig solen en stadig større rolle for temperaturen, og varmen fra havet er mindre avgjørende.

– Derfor skal vi ikke bekymre oss for en kald juni, avslutter han.