Norge

Påviste lepra i 1500 år gammelt skandinavisk skjelett

I en ny forskningsrapport får skandinavene skylden for først å ha bragt lepra, eller spedalskhet, til England.

Dette er hodeskallen til det som antas å være en skandinavisk mann, gravlagt en gang i det 5. århundret. Han kan ha vært mannen som brakte lepra til de britiske øyene.
  • Terje Avner

For mer enn 50 år siden ble et 1500 år gammelt skjelett gravd opp i utkanten av den gamle landsbyen Great Chesterford i Essex i England.

Lepra toppet seg i Europa i tiden mellom det 12. og det 14. århundret. De syke ble isolert og fratatt eiendom og rettigheter. Dette skjelettet er funnet i utkanten av en førromersk engelsk landsby.

Skjelettet hadde tydelige misdannelserByens historie strekker seg tilbake til førromersk tid. Skjelettet, av en mann, var begravet med et spyd, en skjoldbule, en kniv — og, viser det seg, tydelige misdannelser.

Nye DNA-analyser viser at han døde av lepra, eller spedalskhet - og at han antagelig kom fra Skandinavia. Stedstilhørigheten er fastslått fordi den aktuelle leprabakterien inneholder molekyler av samme art som er funnet i gamle middelaldergraver i Skandinavia.

Brakte lepra til England

Nå har forskere ved University of Southampton tatt en ny titt på det gamle skjelettet, og i en rapport fastslått at man antagelig står overfor det aller første tilfellet av lepra på de britiske øyene.

Sykdommen har siden da vært påvist gjennom mange århundrer, med en topp i tiden mellom det 12. og det 14. århundre. Da ble de syke tvunget inn i egne bosetninger, lovlig erklært døde, og de ble fratatt sine eiendeler.

Oppkalt etter nordmann

Lepra, eller spedalskhet, er også kjent som Hansens sykdom.

Sykdommen er kjent fra flere tusen år tilbake i tiden, men det var den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen som første gang beskrev bakterien Mycobacterium leprae i 1873.

Spedalskhet er godt kjent også gjennom norsk historie. Kong Magnus Lagabøte opprettet to hospitaler i Bergen i 1266-1276, særlig med spedalske som målgruppe. Og i 1339 ble presten Bjarne i Kvåle sogn i Sogndal avsatt, fordi han var blitt spedalsk.

Dette er bilde av en 24 år gammel spedalsk nordmann fra ca. 1886. Den siste leprapasienten døde i Norge så sent som i 2004.

Fortsatt smittes mange av lepraMycobacterium leprae smitter ved dråpesmitte fra pasienter, særlig de med lepromatøs spedalskhet, nesesekret som inhaleres.

Fra slimhinnen i luftveiene sprer bakterien seg til hud og perifere nerver.

Det går flere år fra en person blir smittet til sykdom viser seg, Da kan hudforandringer vise seg på flere måter. Et vanlig funn er pigmentfattige områder med nedsatt følelse. Andre pasienter har knuter i huden, knuter som kan inneholde store mengder bakterier.

Den siste med lepradiagnose i Norge døde i Bergen så sent som i 2004.

I følge wikipedia får flere hundre tusen mennesker fortsatt sykdommen hvert år, de fleste i India.

  • Les også:
    Cro-Magnon-menneskene var kannibaler

Norsk arkeolog avdekker unike fotspor fra steinalderen

Birkebeiner funnet i middelalderbrønn

Les mer om

  1. Forskning og vitenskap
  2. Historie