Norge

Internt notat gir innblikk i kritikk av SSBs innvandringsrapport

En SSB-ansatt sier han ikke kan ta resultatene av den mye omtalte innvandringsrapporten på alvor. Det kommer frem av et internt notat, ifølge Morgenbladet.

Konflikten mellom den avskiltede SSB-forskeren Erling Holmøy og SSB-direktør Christine Meyer fortsetter. Foto: Tom A. Kolstad / Stein Bjørge

  • og NTB

«For meg blir imidlertid summen av (eller interaksjonen mellom) forenklende antagelser og usikkerheten forbundet med befolkningsfremskrivningene for mye til at jeg er villig til å ta resultatene på alvor. Resultatene bør etter min mening heller ikke danne grunnlag for politiske beslutninger.»

Det skriver SSB-forsker Ola Vestad i et internt notat Morgenbladet har fått tilgang til.

Han får støtte av økonomiprofessor Magne Mogstad som sier til avisen at rapporten er et «supert eksempel på hvor dårlig analyser blir når de ikke kvalitetssikres» med en fagfellevurdering.

LES OGSÅ:

  • SSBs omstridte rapport om innvandring i fire grafer. Kan koste 10.000 ekstra i skatt.
  • Politisk redaktør Trine Eilertsen: Hva skal vi med SSB?

Svarer på kritikken

Erling Holmøy, som står bak rapporten sammen med Birger Strøm, sier han har svart grundig på kritikken i et eget notat.

– Jeg har tatt de fleste av Vestads gode og konkrete kommentarer til følge. Hans generelle helt negative syn på hele analysen har jeg bare måttet avvise, for den kritiserer selve beregningsoppdraget som inngikk i et avtalt prosjekt, sier Holmøy til avisen.

Debatten om metodene og fremtiden til Statistisk sentralbyrå (SSB) pågår for fullt etter at det ble klart at byrået er i ferd med å gjennomføre en større omorganisering. 25 forskere har fått beskjed om at de skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. En av dem er Erling Holmøy.

Les også:

Les mer om

  1. Statistisk sentralbyrå
  2. Morgenbladet