Norge

OBS-varsel for Sørlandet, mens Midt-Norge får det beste helgeværet

Kraftig regn og OBS-varsel innleder helgen på Sørlandet. Også i resten av landet blir det fuktig, mens Midt-Norge stikker av med finværet.

Det ventes normalt høstvær i landet til helgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • og NTB
Ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen er lavere temperaturer godt nytt. Onsdag kunne beboerne flytte tilbake. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Et høytrykk er i ferd med å legge seg over Midt-Norge, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Meteorologisk institutt.

– Midt-Norge vil få mye fint vær de neste dagene. Det kan komme litt nedbør på lørdag og litt skyer på fredag, men ellers er det mye fint vær i vente, sier hun.

Både nord og sør for dette beltet blir forholdene verre, og det ventes bygevær.

– Spesielt i Agder kommer det ganske mye nedbør fra fredag til søndag, sier meteorologen.

Regnfallet blir så kraftig at det onsdag ettermiddag ble sendt ut et nytt OBS-varsel.

– Varselet gjelder for akkumulert nedbør gjennom helgen i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold. Det vil komme mellom 70 og 150 millimeter nedbør i løpet av de tre dagene, mest regn kommer fredag kveld og lørdag, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NTB.

Varselet er noe mer usikkert for søndag, så varselet vil bli justert. Mesteparten av nedbøren vil komme i de kystnære områdene.

Også i Oktober ble Sørlandet rammet av store mengder regn og uvær.

Uvanlige fenomener

I løpet av uken har nordmenn kunnet merke en rekke spesielle værfenomener. Orkanen Ophelia har herjet over Irland og har på samme tid dratt med seg varm luft opp fra sør og inn over Norge.

Luften har blant annet tatt med seg røykpartikler fra skogbrannene i Portugal og sandpartikler fra Sahara. Flere steder ble det meldt om røyklukt tirsdag.

Disse små partiklene forklarer også hvorfor himmelen ble farget rød over deler av Norge mandag og hvorfor flere svensker reagerte på en uvanlig svart morgenhimmel tirsdag.

Snø i nord

De kommende dagene er det foreløpig mer tradisjonelt høstvær i vente.

– Hovedtyngden av regnet i Sør-Norge kommer i Agder, men det kommer ikke bare der. Det ser også ut til at det blir mer regn østafjells enn på Vestlandet, sier meteorologen.

Hun sier at lavtrykket som kommer innover fra sør, tar med seg mye vind og nedbør, men foreløpig ikke urovekkende mye sterk vind.

– Men vi skal nok følge med, sier Valved.

Nord-Norge kan vente seg bygevær de neste dagene og enkelte steder nokså kjølig luft.

– Det vil nok bli litt snø i nedbøren, spesielt i grensetraktene, på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark.

Temperaturfall ved Mannen

I Sør-Norge vil makstemperaturen ligge på mellom 10 og 12 grader, med et fall inn mot helgen flere steder, deriblant Oslo. I Oslo kan nattetemperaturen komme ned i 2 grader.

Også ved fjellet Mannen i Møre- og Romsdal er det meldt kaldere vær framover, noe som er godt nytt for beboerne. De fikk onsdag morgen flytte tilbake til sine hjem etter å ha vært evakuert i nærmere en uke.

De siste ukene har det vært svært store bevegelser i det ustabile fjellpartiet Veslemannen, men lavere temperaturer og oppholdsvær har nå dempet bevegelsene.

Les mer om

  1. Vær
  2. Meteorologisk institutt
  3. Norge