13-åringer klare for Nordpolen

Sledene er pakket og siste tekstmelding sendt. Fire ungdommer spenner nå på seg skiene og setter kursen for Nordpolen.

Etter et halvt år med forberedelser er de fire ungdommene klare for Nordpolen. Fra venstre Elias Damli fra Bergen, Erika Gjelsvik fra Stavanger, Johanne Jerijærvi fra Kirkenes og Johannes Breivik fra Trofors.
  • Ole Magnus Rapp

Når de kommer frem om drøyt en uke, blir Elias Damli, Erika Gjelsvik, Johanne Jerijærvi og Johannes Breivik de yngste noensinne som har gått på ski til verdens nordligste punkt.

Ungdommene er hovedpersonene i NRK sin store satsing «Arven etter Nansen», der Nordpol-ferden bare er et av flere elementer. Som ekspedisjonsleder har de polfarer Børge Ousland, og dette blir hans 19. nordpol-besøk. Programleder og eventyrer Aleksander Gamme har vært høyt og lavt, men aldri før på 90 grader nord.

Ekspedisjonen skal ta en snarvei, og får russisk fly— og helikopterhjelp frem til 89 grader nord. Derfra venter 110 kilometer med svært krevende isterreng. Skituren vil pågå i en drøy uke, og ungdommene har øvd seg på å sove ute i telt.

I går var det minus 18 grader på Nordpolen, to sekundmeter vind og sol døgnet rundt.

— Vi har allerede vært med på mye spennende. At vi skal til Nordpolen, har ikke helt gått opp for meg, sier Johanne Jerijærvi fra Kirkenes.

På Svalbard har de sovet i telt og gått på ski. Nå venter Nordpolen. Foran; Johannes Breivik. Bak fra venstre Elias Damli, Johanne Jerijærvi og Erika Gjelsvik.

— Målet vårt er at ungdommer over hele landet skal bli inspirert av disse fire til å bry seg mer om klima, miljø, friluftsliv og Arktis, sier prosjektleder Håvard Gulldahl ved NRK Super i Tromsø.600 ungdommer hadde søkt «jobben», og de fire ble valgt ut etter flere runder med spørsmål og tester. Det siste halvåret har de forberedt seg med å trekke dekk, lese mye om Arktis og gå på ski. De siste ukene har ungdommene vært på Svalbard for de siste forberedelsene. De har og rukket å besøke forskningsskipet «Lance», som nå ligger inne i isen nord for Svalbard, der mange forskere utfører ulike undersøkelser.

Miljøbevisste

Et TV-team har fulgt ungdommene gjennom deres forberedelser, og var onsdag med flyet som tok av fra Longyearbyen med retning den russiske isstasjonen på 89 grader nord.

Som en del av forberedelsene har 13-åringene også intervjuet klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), om hva hun gjorde for å hindre at varmere klima smelter isen i nord.

— Sundtoft svarte bra. Hun sykler mer. Det gjør vi også, sier Johanne Jerijærvi.

13-åringene innrømmer at de har blitt mer miljøbevisste, de går mer, sykler og kjøper ikke ting de ikke trenger. De er også flinke til å kildesortere søppel.

Skal forske

Underveis skal de fire følge Fridtjof Nansens idealer som oppdager og forsker. Nansen kom seg ikke helt frem til Nordpolen, men underveis med «Fram» fra 1893 til -96 ble det forsket mye på is og havstrømmer. Mye av det vi i dag vet om Polhavet er en del av arven etter ham.

Underveis skal ungdommene måle snøtykkelse, og på selve polpunktet vil de grave ned en sender, som de senere kan følge via satellitt for å lære om isens drift.

Til høsten skal de fire delta på klimatoppmøtet i Paris for å fortelle om sine erfaringer med Nordpolen, samt hvilken råd de har til verdens unge.

— Det er vi som skal overta ansvaret for jorden. Vi må ikke sitte på rumpa og se på at de voksne klumser det hele til, sier Jerijærvi.