Russejenter tar oppgjør med sexistiske holdninger

Russearrangementet «Fitte og pils» fikk Tuva Bjerkebakke (18) til å reagere. Nå vil hun ha en debatt om hva som er akseptabel oppførsel i russetiden.

Tuva Bjerkebakke (18) og Maria Rønning Ramsdal (18) sier: – Russetiden handler om å dra frem alle de dårlige verdiene vi har og gjøre alt dette på tre uker. Dette vil vi endre på.

– Jeg føler meg krenket som jente, og begynte faktisk å gråte da jeg hørte om arrangementet første gang, forklarer Tuva Bjerkebakke (18).

Hun har skrevet debattinnlegget hvor hun tar et oppgjør med russens holdninger.

Les innlegget:

Les også

Kan dere ikke flekse litt mindre muskler og kjønnsorgan, og ta vare på dem rundt dere i stedet?

Et russearrangement i Fredrikstad er dråpen som fikk begeret til å renne over. Inngangsbilletten er et armbånd merket med påskriften «Fitte og pils», og arrangørene lokker med påstanden «stadens feteste kro». 800 russ skal være påmeldt, og det er russebussen «Pleasure Town 2015» som står bak festen.

- Selv om russetiden skal være drøy, finnes det grenser. For nå føler jeg meg krenket. Seksualiseringen bør stoppe et sted, skriver Tuva i innlegget.

Hun får støtte av venninnen Maria Rønning Ramsdal (18), som også mener at vi må ta et oppgjør med holdningen om at «alt er lov» så fort man drar på seg et par russebukser.

– Man skal faktisk stå til ansvar for det man har gjort også etter russetiden. Det virker ikke som om alle tenker på konsekvensene, sier Maria.

Deltagere på festen må bruke slike armbånd. (Skjermbilde fra arrangementets Facebook-side)

De to jentene gleder seg til å feire 13 års skolegang med medelever, men ønsker seg mindre fokus på kropp og sex.– Russetiden handler om å dra frem alle de dårlige verdiene vi har og gjøre alt dette på tre uker. Dette vil vi endre på, sier de to jentene.

Russens hovedstyre: – Dette fremstår som respektløst

Trine Lind Vestli (19) er PR-ansvarlig i Russens hovedstyre, og snakker på vegne av rundt 20.000 russ i Oslo og Akershus. Hun vil ikke være med på at det er ok blant russen å bruke slike ord for å lokke til fest.

Vestli understreker at det er mange fordommer knyttet til russen, men at russen faktisk har forandret seg og at russearrangementet ved navn «Fitte og pils» ikke er representativt for holdninger blant årets russ.

– Russen er absolutt mer skikkelig nå enn før. Vi samarbeider med Amnesty om voldtektsforebygging og har egen innsamlingsaksjon for kreftsaken. Jeg tror ikke disse guttene helt har tenkt på konsekvensene av dette, eller at det er ment på en helt annen måte. Men dette fremstår respektløst for jenter.

Hun har en klar oppfordring til guttene:

– Jenter er ikke et sexobjekt, noe det er svært viktig å få frem etter flere år med diskusjon om hvordan kvinner og jenter skal fremstå i samfunnet.

Ville ikke støte noen

Fabian Bache-Mathiesen (18) er bussjef for guttebussen som står bak arrangementet. Han stiller seg uforstående til kritikken og mener at et armbånd med påskriften «Fitte og pils» ikke har noe med sexistiske holdninger å gjøre. Bache-Mathiesen mener videre at debattinnlegget drar saken ut av proporsjoner.

– Vi mener at skribenten dikter opp egne tolkninger som faktisk gir uttrykk for et direkte personangrep på oss i bussen. Hun sier at «dette er med på å legge et grunnlag for objektivisering», og det føler vi blir helt feil. Tanken var at det skulle være morsomt, og selve sitatet er selvfølgelig ment ironisk. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra medrussen, og det er nærmere 800 deltagere på arrangementet vårt. Vi har heller aldri tenkt tanken at dette kan være krenkende for noen parter, og ble alle ganske sjokkert da dette kom opp, sier han.

Han understreker at han synes det er leit at Tuva Bjerkebakke og andre jenter reagerer, men er samtidig overrasket.

– Dette ordet er ikke ukjent blant ungdom, og nevnes i bortimot hver russesang. Derfor har vi ganske vanskelig for å skjønne hvordan noen kan bli krenket av dette ordet i denne sammenhengen. Vi har selvfølgelig nulltoleranse for voldtekt, sier Bache-Mathiesen.

– Vi tror dessuten at de fleste blir mer skremt av at skribenten siterer at hun skal "drikke øl som cola og ha masse rå sex i russetiden" enn at vi har sitert en kvinnes kjønnsorgan på billettene våre, sier han.

– Hvordan opplever dere selv russens språkbruk?

– Vi skjønner at denne type språkbruk kan oppfattes som ille, men det er ikke noen form for personangrep. Det ser ut til at språket blir verre for hvert år, noe som er synd. Ordet «fitte» blir brukt hverdagslig blant mange, og jeg vil ikke tro at dette er et ord som noen tar seg nær av, med mindre det kommer i en negativ sammenheng, noe vi ikke gir uttrykk for. Vi synes det egentlig er ganske tynne anklager vi har fått mot oss, avslutter Bache-Mathiesen.

Han understreker at han uttaler seg til Aftenposten på vegne av bussen, ikke som enkeltperson.

Følg Aftenposten Si;D påFacebookogTwitter