Slik var ekteskapet: Lysfontenen og svigersønnen fra helvete

Prinsesse Märtha Louise (44) har alltid gått sine egne veier. Nå går hun videre alene.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var i prinsebryllupet i Stockholm i fjor sommer.

Prinsessen gråt av lykke da hun forlovet seg med sin Ari 13. desember 2001. Året etter, 24. mai 2002, sa paret sa ja til hverandre i Nidarosdomen. I dag kom meldingen fra Slottet om at de går fra hverandre. Ekteskapet varte i 14 år.

Martha ble introdusert for Ari gjennom hans mor Marianne Behn, og de to fant straks tonen. Ari Behn fra Moss fikk sitt litterære gjennombrudd kom i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen», og han tatoverte sekseren han fikk fra VGs anmelder på armen.

Det var også i denne perioden han og hans kunstnervenner sto på Theatercaféen og erklærte seg som «den nye vinen.» Han utfordret Kjetil Rolness til duell etter at Rolness hadde fornærmet Behns venner i en spalte i Dagbladet.

Senere har det kommet utallige gullkorn fra Behn, som tidlig ble kalt svigersønnen fra helvete.

Under sin tale til Märtha under bryllupsfesten i Stiftsgården kalte han sin kone en lysfontene.

Ari Behns ironi og noe pompøse fremferd, skygger ofte over den mannen, de som kjenner ham godt,beskriver som «varm og veldig tilstede.»

Kontroversiell svigersønn

Ari Behn skapte negative overskrifter da TV2 sendte en dokumentar som ble omtalt som en «dopflørtende forfatter på reportasjetur i Las Vegas»

Kong Harald og dronning Sonja har imidlertid alltid forsvart sin svigersønn, og det sies at spesielt han og dronningen har et nært vennskap.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen i Trondheim i 2002.

Flyttet til London

I 2012 flyttet hele famillien til London. Paret bosatte seg i Islington, en trendy bydel nord i London. Her levde paret et anonymt liv, og barna gikk på den internasjonale steinerskolen.

Etter to år i storbyen London fortalte Märtha at barna savnet norsk natur, selv om de var blitt glad i den britiske hovedstaden.

– Det har vært veldig hyggelig å være her disse årene vi har vært her, og barna har lært seg engelsk, sa Märtha til Aftenpostens reporter den gangen.

Nettopp mulighetene for barna Maud Angelica (11), Leah Isadora (9) og Emma Tallulah (5) til å lære et fremmedspråk var en av hovedårsakene til at Märtha og Ari bestemte seg for å flytte ut av Norge sensommeren 2012.

Spirituell

Märtha Louise har på sin måte også vært kontroversiell i mange miljøer. Helt fra tenårene har hun hatt et anstrengt forhold til pressen, og har ikke lagt skjul på at hun tidvis mislikte sin rolle som prinsesse fordi den har krevd offentlighet i stor grad.

I januar 2002 opprettet hun sitt eget enkeltmannsforetak og mistet sin kongelige høyhet-tittel, men beholdt prinsessetittelen. Hun begynte å arbeid med rosenmetoden, noe også Aris mor Marianne Behn er inspirert av. Siden opprettet hun Engleskolen, og la seg ut med mange at hun proklamerte at hun snakket både med engler og de døde. Nå driver hun firmaet «Soulspring» sammen med Elisabeth Nordeng.

De to har den senere tiden vært på «Change the World Tour» og om ikke lang tid skal de arrangere healingkurs både i Italia og India. Soulspring-healing går ut på «å endre livet til det bedre og utforske veier innen spiritualitet.»

Behns siste kongelige oppdrag

Märtha har som Ari en genuin interesse for kultur, spesielt norske folkeeventyr, men selv om hun ikke lenger gjør så mange offisielle oppdrag for kongehuset, gjør hun fremdeles noen. Hun har blant annet sitt eget fond som støtter aktiviteter for funksjonshemmmede barn og unge.

Det siste offisielle oppdraget Ari hadde før skilsmissen ble gjort kjent, var å følge prinsesse Astrid inn i Nidarosdomen under kongeparets 25-årsjubileum sankthansaften.

Da kongeparet besøkte Trondheim i anledning sitt 25-årsjubileum, fulgte Ari prinsesse Astrid, Fru Ferner, inn til gudstjeneste i Nidarosdomen. Det var da litt over 14 år siden han og Märtha Louise begge svarte «ja» under vielsen i samme kirke.

Märtha Louise sier i forbindelse med skilsmissen at ekteskapet er over, men ikke foreldreskapet. Paret har tre døtre sammen, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.