Vil ha spilleautomater i butikkene

Noen år etter forbudet vil Norsk Tipping igjen gi nordmenn muligheten til å spille på automater samtidig som de handler melk og brød.

Automater som denne er det Norsk Tipping vil plassere ut i dagligvareforretninger, tre år etter at forbudet mot slike automater trådte i kraft. FOTO: NORSK TIPPING

I 2003 fikk Norsk Tipping konsesjon til å utplassere 10000 spilleautomater. I 2007 startet omsider prosessen, etter at saken hadde fullført et løp i rettsvesenet. Siden er ambisjonen redusert. I dag er målet å plassere ut 4000 automater, og halvparten er på plass.

–Det går smått, og en av grunnene til det er at det er vanskelig å finne plasser som tilfredsstiller kriteriene departementet har satt, sier styreformann Lars Sponheim i Norsk Tipping.

Les også:

I 2003 vedtok Stortinget forbud mot mer enn 20000 spilleautomater som sto rundt omkring i kongeriket og skaffet operatører og frivillige organisasjoner enorme inntekter. Men de skapte også tusenvis av spilleavhengige. Derfor ble automatene forbudt.

«Snillere.

» Spilleautomatene skulle i stedet legges under Norsk Tippings strenge kontroll. Automatene skulle bli «snillere», og de kunne ikke plasseres overalt. Det var kun tillatt å sette dem opp i kjedekiosker, kafeer og noen andre definerte steder. Det ga en umiddelbar effekt.

I 2007, da automatforbudet trådte i kraft, spilte 490000 personer på automatene. I fjor spilte 85000.

Røde Kors tjente i toppåret 2005 845 millioner kroner på spilleautomater, idretten tjente over 700 millioner. I fjor var imidlertid det samlede overskuddet på alle Norsk Tippings automater 156 millioner kroner. Store summer har altså forsvunnet for de frivillige organisasjonene.

–Derfor har vi nå bedt departementet om å endre reglene, slik at vi også kan få tillatelse til å sette opp automatene i dagligvareforretninger, sier Sponheim. På den måten håper han å få opp omsetning og overskudd.

Paradoks.

Sponheim er fersk styreleder i et selskap som på den ene side skal sørge for at samfunnet får størst mulig inntekter fra automatene og på den annen side skal motvirke skadevirkningen av spilling.

–Det er et paradoks. Men vi håndterer det faktisk ganske bra. Ingen land har så liten andel spilleavhengige som Norge, og samtidig økte Norsk Tippings overskudd mer enn budsjettert i første kvartal.

–Men dere klarer fremdeles ikke å levere det overskuddet som mottagerne, de frivillige organisasjonen, var forespeilet?

–Nei. Foreløpig har vi løst problemet ved å betale ut midler fra Norsk Tippings fond, men det er snart tomt, sier Sponheim.