Norge

Fant 1000 år gammel fot

For første gang er det funnet et omriss av en fot i et vikingskip. – Funnet forteller at vikingene var like menneskelige som oss, mener arkeolog.

  • Hedda Sødal

I over 50 år har mesteparten av delene fra Gokstadskipet ligget nedpakket i kjelleren til Vikingskiphuset på Bygdøy. Nå holder konservatorer ved Kulturhistorisk Museum på å flytte dem, og torsdag fant de noe de aldri har sett på et vikingskip før. I en av kassene lå en plankebit med en innrisning av fem tær. I en annen kasse lå en innridning av noe som lignet en hæl. Konservatorene satt de to plankebitene sammen, og vips hadde de en hel fot.

– Det var veldig morsomt å se. Tidligere har vi bare funnet reisninger av store sirkler på Gokstadskipet, forteller Vegard Vike, konservator ved Kulturhistorisk Museum.

Liten fot.

Foten er risset inn i gulvet av båten, og er 22 centimeter lang. Arkeolog Jan Bill, som er ansvarlig for vikingskipsamlingen ved Kulturhistorisk Museum, forteller at det tidligere er funnet innrisninger av føtter fra bronsealderen, men ikke fra vikingtiden.

– Antagelig har noen sittet og kjedet seg på skipet, og risset en linje rundt sin egen eller noen andres fot. Det viser at vikingene var like menneskelige som oss, sier Bill. Han tror foten kan ha tilhørt en gutt i tenårene eller en kvinne, siden den ikke er like stor som foten til en voksen mann.

Men Bill er ikke sikker på at foten er en tilfeldig innrisning. Den kan ha hatt en bestemt betydning.

– Kanskje markerte den et sted hvor personer på skipet skulle være i en bestemt situasjon. Siden foten er risset inn over to planker, er det nærliggende å tro at det ikke er tilfeldig hvor den er plassert. Det ville jo vært enklere å risse den inn i bare én planke, påpeker Bill.

Arkeologen er temmelig sikker på at innrissingen er laget med kniv. Foten ser naturtro og detaljert ut, og har til og med negler. Kulturhistorisk Museum har døpt den «Inga», etter hun som fant delen med tærne på.

Vikingtidens graffiti.

Det mest vanlige motivet for innrisninger fra vikingtiden, er dyr. Noen av innrisningene ser også ut som spillbrett, ifølge Bill.

– Men her kommer plutselig noe helt annet, som foreløpig ikke lar seg kategorisere. Muligens er det bare et resultat av et plutselig innfall hos en viking. Man kan kanskje kalle det vikingtidens graffiti, sier arkeologen.

Gokstadskipet ble bygget rundt år 900 e. kr., ifølge Kulturhistorisk Museum. Antagelig ble foten risset inn omtrent på samme tid, siden skipet ble gravd ned noen år etter at det ble bygget.

Ettersom funnet av foten er helt ferskt, har museet foreløpig lite sikker informasjon om foten. Den vil bli videre undersøkt og dokumentert, og kanskje utstilt etter hvert.

På et annet kjent vikingskip, Osebergskipet, ble det for to år siden funnet en innridning av en jaktscene. Motivet ser ut til å forestille en elg med en pil gjennom seg, som blir jaget av en ulv.