Norge

- Et bedre barnehagetilbud

Kveldsåpne barnehager kan gi barna mer tid sammen med foreldrene sine.

Meningene er delte om utvidet åpningstid i barnehagene. Men to kveldsåpne barnehager i Oslo har gode erfaringer. Foto: OLAV URDAHL

 • Elisabeth Rodum

Les også :

Delta i debatten på Aftenposten.no

Bedre barnehagetilbud og foreldre som jobber fulltid gjør at stadig flere barn er i barnehage mer enn 40 timer uken,

Les også

Pusser tenner og sover i barnehagen

i dag. Mange foreldre arbeider turnus, mens andre foreldre er alene om ansvaret for sine barn. Dette kan være årsaken til at flere foreldre også ønsker kveldsåpne barnehager.

Men at åpningstidene utvides betyr ikke at barna tilbringer lengre tid i barnehagen. Erfaringene fra to kveldsåpne barnehager i Oslo viser at barna ikke får mindre samvær med foreldrene sine.

Enhetsleder Peer Lohne.

— Vi har regnet over antall timer barna er Haugen barnehage, og vår erfaring med utvidet åpningstid er at barna totalt sett tilbringer kortere tid i barnehagen enn gjennomsnittet, sier Peer Lohne til Aftenposten.no. Han er enhetsleder for barnehagene på Furuset i Oslo.

Større fleksibilitet

Haugen barnehage har fra 1999 hatt åpent fra syv om morgenen til åtte om kvelden. Foreldre har ikke anledning til å ha barna sine der gjennom hele åpningstiden, men de kan levere og hente barna når det passer dem. Barna som benytter seg av kveldstilbudet skal redusere tilsvarende tid på dagtid.

- Totalt sett tror jeg en fleksibel åpningstid er et bedre tilbud både for barn og foreldre fordi man slipper stressituasjonen rundt levering og henting. Foreldre sier det gir større ro og kvalitetstid sammen med barna hjemme, sier Lohne.

Han peker på at foreldre ønsker stabile og trygge oppholdssteder for sine barn når de selv ikke kan være sammen med dem, og at et godt organisert barnehagetilbud er å foretrekke fremfor et system med tilfeldige barnevakter.

«Kanskje en turnusarbeidende aleneforeldre (som jobber færre timer i uka enn en dagtidjobbende (35,5 mot 37,5) trenger hjelp til barnepass en nattevakt eller to i måneden, en håndfull kvelder for kveldsvaktene og resten på dagtid. Totalt sett vil dette gi FÆRRE timer i barnehagen enn for en som har foreldre som bare jobber dagvakter.» Militia

Delta i debatten!

Heller ikke Rodeløkka barnehage, som har åpent fra syv til halv ni, har erfart at foreldre benytter den utvidede åpningstiden til å ha barna sine lengre i barnehagen.

— Vi har en del foreldre som jobber skift, og dette tilbudet gir større fleksibilitet for dem som ikke har en normal arbeidstid. Men barna tilbringer ikke mer tid i barnehagen, sier Heidi Larsen, som er bydelsdirektør i bydel Grünerløkka.

- Tjener arbeidslivet

Barneombudet er skeptisk til en samfunnsutvikling som går i retning av at barnehagene tar hånd om barna døgnet rundt.

— Barnehagene er et verdifullt element i barns liv, men det kan være vanskelig å si at man ikke kan jobbe natt når det finnes et døgnåpent barnehagetilbud rett i nærheten av arbeidsplassen, sier Knut Haanes, nestleder i Barneombudet til Aftenposten.no.

— Arbeidslivet er interessert i å gjøre foreldre til fleksible arbeidstagere, og glemmer barna i denne prosessen. Dette tjener arbeidslivet, men kanskje ikke barna. Det må være lov å være småbarnsforeldre, det er et viktig prosjekt for hele nasjonen.

— Døgnåpne barnehager er en helt annen diskusjon, men barnehagenes åpningstid bør være tilpasset samfunnet vi lever i. Dette er en vanskelig balansegang, sier Lohne, som forstår Barneombudets bekymring.

Han er usikker på om alle barnehager bør utvide åpningstiden, og tror løsning kunne være at en eller to barnehager i hver bydel innfører dette tilbudet.

Stian Berger Røsland (H) byrådsleder i Oslo. Foto: Dons Signe Margrethe

Press på småbarnsforeldre

Stian Berger Røsland (H) byrådsleder i Oslo, som selv har barn i barnehage og venter et nytt familiemedlem i januar, har forståelse for at det kunne være praktisk med lengre åpningstider i barnehagene.

Men han synes likevel ikke det er riktig å bidra til en utvikling hvor småbarnforeldre forpliktes til lange og sene kvelder på arbeidsplassen.

— Utvidede åpningstider kan føre til et større press på yrkesaktive for å bli værende på jobb. Når barnehagene stenger, må vi reise oss og gå. Jeg tror også at det er en stadig større aksept i arbeidslivet for at småbarnsforeldre er i en livsfase som gjør oss mer bundet, sier Røsland.

«Hva er hensikten med å få barn, når foreldrene ikke er sammen med dem i det hele tatt?? Hva har skjedd? Før var foreldrene foreldre, med alt det innebærer.. nå kjenner barnehagen barna mye bedre enn foreldrene!» Barnehageassistent .

Delta i debatten!

 1. Les også

  Pusser tenner og sover i barnehagen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Private barnehager er lønnsomt for oss som eiere, og det er også lønnsomt for samfunnet

 2. NORGE

  Slik er smittevernveilederen for barnehagene

 3. NORGE

  Full forvirring rundt smittevernreglene i barnehager. Noen har seks barn pr. gruppe, mens andre har ni barn.

 4. KRONIKK

  Private barnehager: Arbeiderpartiet går fra pragmatisme til ideologi

 5. DEBATT

  Planleggingsdager. Lucia-feiring. Syke barn. Bør vi virkelig presse småbarnsforeldrene enda mer?

 6. DEBATT

  «Jeg må nesten gå nå, jeg må hente i barnehagen.» Midt i et møte.