– Til våre nærmeste skal vi handle i butikken. Til fjernere slektninger blir det netthandel.

Aktiviteten i Oslo sentrum er mer enn halvert sammenlignet med samme tid i fjor. Men NHO venter likevel en økning i julehandelen.

Vilde Hopland (foran) med tante Møyfrid Hopland og onkel Gaute Hopland på handletur lørdag.

Vilde Hopland er med tante Møyfrid og onkel Gaute på handletur i Bogstadveien lørdag ettermiddag. De merker at det er færre personer i den sosialt nedstengte hovedstaden.

– Her koker det til vanlig. Nå er det veldig mye roligere. Vi fant til og med en parkeringsplass, sier Gaute Hopland.

NHO: Sentrumsbutikkene sliter

– Bybildet har forandret seg ganske betraktelig, sier Linda Vist.

Hun er bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, som organiserer bedrifter med 90.000 årsverk.

Vist peker på at mens handlesentre og butikker utenfor sentrum merker økt pågang, er det motsatt for landets sentrumsbutikker.

– Folk er mer hjemme, de tar ikke tog eller buss inn til sentrum. Det merker butikkene, sier bransjedirektøren.

Men deres prognoser for julehandelen generelt viser at pilene peker oppover dette året.

– Mange har spart penger de siste månedene, blant annet på mindre reising. Økningen vil spesielt komme i netthandelen, hvor prognosene viser en økning på inntil 24 prosent fra i fjor, sier Vist.

Tallet gjelder for norske nettbutikker.

– De fleste av julegavene skal i år handles på nett, sier Møyfrid og Gaute Hopland.

Og den trenden gjelder også i Bogstadveien:

– Til våre nærmeste skal vi handle fysisk i butikken. Til fjernere slektninger blir det netthandel, sier Møyfrid og Gaute Hopland.

Sentrumsaktiviteten mer enn halvert

En ny rapport fra Beredskapsetaten viser at aktiviteten er kraftig redusert i sentrumsnære bydeler.

I bydel Sentrum gikk aktiviteten ned med 64 prosent fra fjoråret i uke 46 – samme uke som hovedstaden ble sosialt nedstengt.

«Området skiller seg ut fra andre bydeler med et meget lavt antall innbyggere, høy grad av servicetilbud og arbeidsplasser samt store kollektivknutepunkter», er forklaringen på den lave aktiviteten.

Fra Oslo sentrum lørdag.

Butikker, kjøpesentre og lignende i hovedstaden er blitt bedt om å sikre at kundene kan ha to meters avstand og sørge for nødvendig vakthold. Lignende tiltak er innført i andre byer med høyt smittetrykk.

– Det vi ser, er at de butikkene som gjerne er litt mindre og ligger i sentrum, de har det tøft, sier Linda Vist i NHO Service og Handel.

Deres anslag tilsier at nordmenn i snitt vil bruke 12.160 kroner hver på varehandel i desember. De venter en økning i julehandelen på 7,6 prosent sammenlignet med fjoråret.

Vil ha gratis parkering

Vibeke Hoff Norbye, kommunikasjonssjef i Oslo Handelsstands forening, bekrefter bildet. Hun peker på at i Oslo er en stor andel spise- og serveringssteder stengt, som følge av skjenkestopp. Det påvirker også sentrumshandelen.

– Vi har vært i dialog med byrådet i Oslo og ønsker at de skal bistå handelen i byen med å tilby gratis parkering og gratis bomring, slik at folk kan komme seg til sentrum, sier hun.

Men situasjonen er sammensatt, ifølge Norbye: Dagligvarer, hus, hjem og sport går veldig bra. Butikker som selger klær, sko, vesker og mote er hardere rammet.

Og handelsstanden i Oslo er optimistisk med tanke på at julehandelen er ventet å bli rekordstor. I tillegg viser undersøkelser at en økende andel av dem som handler på nett, vil velge norske nettbutikker i år.

– Flere av dem som driver butikk i Oslo sentrum, har nettbutikk i tillegg. Andre tilbyr hjemkjøring eller handling over sosiale medier, sier Norbye.

Mæland: – Ta julehandelen tidlig

– Jeg har lyst til å oppfordre alle til å gjennomføre julehandelen på en sånn måte at man ikke utsetter hverken seg selv eller andre for unødig smittefare, sa justisminister Monica Mæland (H) til NTB denne uken.

Hun ba folk om å få gjort unna handelen tidlig og å unngå trengsel på butikker og kjøpesentre.

Norbye i Oslo Handelsstands forening mener at siden det er færre folk i sentrum enn vanlig, er det et trygt sted å handle nå.

– Du går utendørs mellom butikkene, og inne i butikken er det god plass. Butikkene bruker også mye ressurser på renhold og vakthold, sier hun.

Nordbye legger til at de håper på lavere smittetall, slik at de kan få folk tilbake i byen.

Regjeringen ser helst at nordmenn får unna julehandelen i god tid før jul.

Bekymret for tenåringer

Byrådslederen i Oslo er på sin side bekymret for koronasmitte blant tenåringer som henger på kjøpesentre.

– Har dere vurdert å stenge kjøpesentrene?

– Nei, men vi har gått inn og sett på alle steder hvor ungdommer møtes. Det finnes fortsatt ting å gjøre. Men folk må jo få anledning til å handle mat og gå i forretninger, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB tidligere denne uken.