Store deler av Europa blir grønt fra mandag

Frankrike, Bulgaria, Kroatia er blant landene som er grønne for nordmenn fra 5. juli. Det samme gjelder Kreta og en rekke regioner i Sverige og Danmark.

Tomme solsenger på Kreta kan snart fylles av nordmenn. Kreta er blant flere europeiske ferieøyer som fra mandag av er grønne for nordmenn.

Det vil ikke lenger være noe krav om testing før du reiser inn i Norge fra grønne land. Det er heller ikke nødvendig med karantene når du ankommer Norge. Det opplyser Helsedepartementet fredag.

Man må imidlertid fortsatt fylle ut et skjema for å registrere seg før innreise. Man må også teste seg på grensen ved ankomst, med mindre man er fullvaksinert eller har vært registrert som smittet de siste seks månedene.

Kravet om testing skyldes bekymring for at den mer smittsomme deltavarianten skal bli den dominerende varianten i Norge.

Mange land å velge i

De som er bosatt i grønne land, er unntatt innreiseforbudet til Norge. Men endringene kommer også nordmenn til gode.

Dette er godt nytt for dem som vil til utlandet i sommer. Listen over potensielle reisemål er nemlig kraftig utvidet. Populære ferieland som Frankrike, Kroatia, Bulgaria og Malta, er nå blant de grønne landene.

Det er også gjort en egen vurdering for utvalgte øygrupper i Europa. Den greske øya Kreta er nå grønn. Det er også Korsika og Madeira, mens Kanariøyene fortsatt er røde.

Mange grønne regioner i Sverige

Nordmenn som savner å storhandle eller besøke hytta i Sverige, kan også glede seg.

Mange svenske regioner blir nå grønne. Det gjelder blant annet Västra Götaland, som omfatter Strömstad, Västerbotten, Gotland og Stockholm.

I Danmark er alle regionene, altså Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, grønne. København er fortsatt oransje.

Lilla land utenfor Europa

Det er også en helt ny kategori – lilla land. Dette er land på EUs liste over trygge tredjeland. EU mener at smittesituasjonen i disse landene gir grunnlag for mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell. Folkehelseinstituttet (FHI) har for første gang vurdert landene på denne listen.

– Alle som har oppholdt seg i et lilla land, har samme krav om testing, innreiseregistrering og innreisekarantene som de som kommer fra røde land. Disse reglene kan endre seg, og lilla land vil derfor være regulert i en egen kategori i covid-19-forskriften, opplyser Helsedepartementet.

Dette gjelder blant annet USA, Australia, New Zealand og Japan.

Anbefaler fremdeles å legge ferien til Norge

Til tross for de store endringene anbefaler regjeringen at nordmenn ferierer her hjemme i sommer.

– Det er det tryggeste og mest forutsigbare. De ulike landenes innreiseregler kan endres på kort varsel dersom smittesituasjonen forverrer seg, heter det.

Fra 5. juli endres terskelen for hva som regnes som et grønt land, og Norge følger da EUs nivåer. Man slipper da innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn 4 prosent av alle koronatestene må også være positive.

Man slipper også karantene når det er færre enn 75 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, men da må færre enn 1 prosent av alle testene være positive.