Norge

Motstandere av USAs ambassade tapte

Motstanderne av å plassere USAs ambassade på Huseby i Oslo har tapt også i Borgarting lagmannsrett.

Ambassademotstanderne saksøkte staten og Oslo kommune for å få kjent ugyldig vedtaket om at USA kan bygge ny ambassade i Husebyskogen. Aksjonistene tapte i Oslo tingrett, og nå har lagmannsretten stadfestet dommen, melder NRK.

Oslo bystyre sa i desember 2005 ja til bygging av USAs nye ambassade i Husebyskogen. Men i ettertid viste det seg at kommunens plan— og bygningsetat hadde gjort en saksbehandlingsfeil da saken ble forberedt til politisk behandling. Loven krever at det måtte gjøres konsekvensutredning, noe som ikke ble gjort.

– Ugyldig vedtak

Ambassademotstanderne, med Aksjon Vern Husebyskogen i spissen, mente derfor at bystyrets vedtak var ugyldig. Blant annet var ikke terrorfaren godt nok belyst, mente motstanderne, som valgte å ta saken til retten, der de nå har tapt to ganger på rad.

Motstandernes eneste lyspunkt er at de i tingretten slipper å betale sakskostnader til staten og Oslo kommune. Derimot må de ut med 500.000 kroner i sakskostnader for lagmannsrettens behandling av saken.

Aksjon Vern Husebyskogens leder Margrethe Geelmuyden vil ta stilling til en eventuell anke til Høyesterett etter å ha sett på saken sammen med aksjonistenes advokat.

Byrådet lettet

Byrådet i Oslo uttrykker glede over lagmannsrettens behandling av saken.

– Jeg håper at alle nå kan akseptere de politiske vedtakene i saken, og at vi kan legge striden bak oss, slik at flyttingen av USAs ambassade kan skje i tråd med bystyrets vedtak, sier byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen.

Hun mener at lagmannsrettens enstemmige kjennelse slår fast at Oslo kommune har opptrådt på en korrekt måte i spørsmålet om plasseringen av USAs ambassade.

Glede i ambassaden

– Kommunen har oppfylt utredningsplikten både når det gjelder tomtealternativer, sikkerhet og miljøkonsekvenser, sier Agerbak-Jensen.

Ved USAs ambassade puster de også lettet ut.

– Ambassaden er glad for rettens avgjørelse. Vi ser fram til en raskest mulig administrativ prosess og godkjennelse av vår søknad om rammetillatelse. Vi ser fram til å bli gode borgere og naboer i et nytt ambassadebygg på Huseby, opplyser medierådgiver Marit Andersen til NTB.

Sikkerhetshensyn

USAs nåværende ambassade i Oslo har holdt til i Henrik Ibsens gate siden 1959. USAs myndigheter ønsker å flytte ambassaden fra Oslo sentrum på grunn av sikkerhets- og kapasitetshensyn.

Også i London ønsker USA å flytte ambassaden til en mindre sentral del av hovedstaden av sikkerhetshensyn. Britiske medier meldte fredag at amerikanske myndigheter vil bygge ambassaden på en tomt i Nine Elms i bydelen Wandsworth sør for elva Themsen. I dag ligger USAs ambassade i London ved Grosvenor Square, ikke langt fra Hyde Park og Oxford Street.

 1. Les også

  Utsetter ambassadekamp

 2. Les også

  Oslo Ap på teppet hos Stoltenberg

Slik så ambassaden for seg sitt nye bygg tilbake i 2005. SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ankesak om eiendomsskatt i Oslo opp for lagmannsretten

 2. OSLOBY

  Gigantprosjektet som skal sikre Oslo en drikkevannsreserve, har ført til ny strid om Husebyskogen

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Oslo bør betale tilbake eiendomsskatten

 4. NORGE

  Oslo katolske bispedømme tapte saken mot staten

 5. DEBATT

  Bystyret tvinges til hastevedtak for 10 milliarder om vannanlegg på Huseby

 6. KOMMENTAR

  Må Oslos friområder gå med i drikkevannets dragsug?