Straffskjerpende å tie

Hvis de to siktede i Faiza-saken blir domfelt, må de regne med straffskjerpelse fordi de ikke har gitt opplysninger om hvor Faiza Ashraf befinner seg.

Faiza Ashraf.

Les også:

To menn er varetektsfengslet og siktet for kidnapping og medvirkning til kidnapping av Faiza Ashraf (26). Det er i dag nøyaktig tre uker siden kvinnen skal ha blitt tvunget inn i bagasjerommet på en bil.

For hver dag som går, svinner håpet om å finne Faiza Ashraf i live, selv om politiet fortsatt har håp om at hun kan bli funnet i god behold.

Mennene, på 28 og 25 år, har sittet henholdsvis i snart tre og to uker i varetekt, og nekter fortsatt for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Fredag er det nye fengslingsmøter for begge.

Ekstrem belastning

Ashraf-familiens advokat Harald Stabell sier det vil kunne få betydning for en eventuell dom mot de siktede at de inntil nå har benektet ethvert kjennskap til saken.

– Dersom de pågrepne fortier det de vet om Faiza, kan det medføre at hun daglig utsettes for fysisk og psykisk mishandling, og i verste fall mister livet, sier Harald Stabell til Aftenposten.

Det er svært alvorlig å tie hvis man faktisk vet noe om en person som kan være i fare.

– Dersom de siktede senere skulle bli domfelt, vil det ganske sikkert føre til straffskjerpelse for hver dag som går uten at det blir gitt opplysninger om hvor hun er og hva som er skjedd med henne, sier Harald Stabell.

Faiza Ashrafs familie tar bortføringen svært tungt og lever under en ekstrem belastning så lenge Faiza ikke blir funnet eller gir livstegn fra seg. Tidlig i saken opplevde familien i tillegg å bli mistenkt for selv å kunne stå bak forsvinningen.

– Normalt vil en domstol øke straffen som følge av den enorme belastningen som uvissheten om Faizas skjebne påfører de pårørende, påpeker Harald Stabell.

Samarbeider

Advokat Petter Sørensen forsvarer den 28 år gamle drosjesjåføren som er siktet for å ha planlagt bortføringen.

– Jeg har ingen grunn til å tro at min klient holder opplysninger tilbake. Tvert imot forsøker han å samarbeide med politiet, sier Sørensen, som vil be om at klienten løslates fra varetekt fredag.

Peder Morset er 25-åringens advokat, men han ønsker ikke å kommentere saken overhodet.

Politiet står tilsynelatende uten spor etter Faiza.

– Vi står så langt uten spor og er ikke kommet noe nærmere i forhold til hvor Faiza Ashraf kan befinne seg, sier Nina Karstensen Bjørlo, kriminalsjef ved Asker og Bærum politidistrikt.