Leger kan miste autorisasjonen

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen utelukker ikke at de to legene som granskes etter skandalen ved Nordlandssykehuset kan miste autorisasjonen.

Pasienter fikk fjernet friske organer ved Nordlandssykehuset i Bodø. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen utelukker ikke at de to involverte legene kan miste autorisasjonen. FOTO: FRODE HANSEN/VG

Les også:

Les også

Nordlandssykehuset granskes

– Dette er en helt utrolig og svært alvorlig sak. Ikke minst er den et eksempel på at det er behov for bedre kontroll, sier hun til VG.

Statens helsestilsyn har innledet gransking av Nordlandssykehuset i Bodø i forbindelse med en rekke unødvendige operasjoner der pasienter fikk fjernet friske organer.

Sykehuset har også utført kompliserte operasjoner for kreft i spiserør, bukspyttkjertel og lever, i strid med retningslinjene fra Helse Nord.

To utenlandske leger

To utenlandske leger var involvert i 13 av de 16 operasjonene som nå granskes. Den ene av dem er fortsatt tilknyttet Nordlandssykehuset, mens den andre er å finne ved Helgelandssykehuset Mo i Rana.

Strøm-Erichsen utelukker ikke at de to kan miste autorisasjonen og muligheten til å arbeide som leger i Norge.

– Dette er riktignok en faglig vurdering som må tas av Helsetilsynet, sier hun.

Trodde betennelse var kreft

En av pasientene som ble feiloperert er Ole Ivar Jørgensen (35). Han forteller i VG at legene fjernet bukspyttkjertel, milt, galleblære, tolvfingertarm og lymfekjertler fordi de trodde han hadde kreft. Det viste seg at det var en betennelse. Nå er han avhengig av medisiner livet ut.

— Med unntak av noen hederlige enkeltpersoner, har jeg mistet all tillit til Nordlandssykehuset. Det er flere instanser som har sviktet, uten unnskyldninger eller uttrykk for anger etterpå. Det har skjedd altfor mange tabber og forglemmelser til at jeg kan føle meg trygg der, sier han.