Norge

Sverige vil vaksinere alle over 18 år det første halvåret av 2021. – Vi kan ikke love at det blir mulig, sier FHI.

Målsettingen er at alle svensker over 18 år skal få vaksine de første seks månedene av 2021.

Sosialminister Lena Hallengren og Marie Morell, leder i helsedelegasjonen til Sveriges Kommuner og Regioner, på en pressekonferanse tirsdag.
  • Marianne Stensland
    Journalist

Alle svensker over 18 år skal tilbys vaksine mot koronaviruset det første halvåret av 2021, skriver den svenske avisen Expressen tirsdag kveld.

Nyheten kom på en pressekonferanse med Sveriges sosialminister Lena Hallengren.

– Staten og regionene skal samarbeide for å nå ut med så bra informasjon som mulig og jobbe for at så mange som mulig skal vaksinere seg. Det felles målet er at alle i Sverige over 18 år, og personer under 18 år i risikogruppen, skal vaksineres, sier Hallengren.

Men FHI i Norge kan ikke love at det samme vil skje her.

– Vi ønsker å tilby vaksinasjon til alle som er minst 18 år så snart som mulig. Vi kan ikke nå love at det blir mulig i første halvår av 2021, sier Preben Aavitsland, overlege ved FHI, til Aftenposten.

– Det kommer blant annet an på hvilke vaksiner som blir godkjent, og hvor mye produsentene klarer å levere.

Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Aavitsland sier at han ikke kjenner grunnlaget for svenskenes anslag, og derfor ikke kan kommentere hvordan svenskene kan ha en slik målsetting eller om de er vel optimistiske.

– Hvilke tidshorisonter ser man for seg i Norge?

– Det vet vi ennå ikke, men vi håper at alle som er 18 eller eldre skal ha fått tilbudet i løpet av 2021.

Norge er med på EUs felles innkjøpsavtaler med flere vaksineprodusenter og vil få like mange vaksiner pr. innbygger som Sverige, opplyser Aavitsland.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at regjeringen har et ønske om å vaksinere flest mulig, men at svenskene og danskene «annonserer» mer på vaksinefeltet.

Heller ikke Solberg vil love noe, men sier at Norges ambisjonsnivå er like høyt som Sveriges og Danmarks.

En «ambisiøs» plan

I en pressemelding fra det svenske Socialdepartmentet beskrives vaksineplanen som «ambisiøs». Den krever at vaksiner godkjennes og leveres i en takt som gjør det mulig for regionene å gjennomføre vaksineringen.

Til sammen er det satt av 9 milliarder kroner for å vaksinere svenskene, skriver Expressen.

Staten skal betale for vaksinene, mens regionene får ansvaret for utføre vaksineringen.

Fredag opplyste statsminister Stefan Löfven at den svenske regjeringen har besluttet å bli en del av fellesavtalen til EU om å kjøpe inn vaksinen fra Moderna Biotech.

Den skal være 94,5 prosent effektiv. Fordi den også tåle høyere temperatur enn Pfizer-vaksinen, vil den være enklere å oppbevare.

Norske helsemyndigheter har sagt at det er sannsynlig at Norge vil kjøpe inn flere vaksinetyper. Helse- og omsorgsdepartementet har bedt FHI om å organisere vaksineprogrammet.

Smitteveksten vil avgjøre hvem som får vaksinen først. En etikkgruppe fra FHI har foreslått hvilke grupper som skal vaksineres først, ut fra ulike scenarioer.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Sverige
  4. Vaksine