Norge

Flere melder seg ut av Gelius' menighet

Einar Gelius er en populær barnedøper, men ikke like populær som nattverdsforretter. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX

212 personer har meldt seg ut av Vålerengen menighet i løpet av fem år. Einar Gelius' menighet har medlemsflukt.

  • Fred C. Gjestad

Les mer:

Einar Gelius blir fremstilt som en populær prest i sin egen menighet på Vålerenga i Oslo. Og antallet nybakte foreldre som vil ha barnet døpt av den kontroversielle presten er vesentlig høyere enn ellers i bispedømmet.

Samtidig opplever presten at flere hundre medlemmer har meldt seg ut av menigheten.

Oslo bispedømmeråd skal avgjøre om sognepresten får fortsette i jobben fordi kirken mener Gelius har oppført seg upassende som prest ved flere anledninger. Rådet har planlagt et ekstraordinært møte mandag 29. november for å drøfte saken. Ifølge Vårt Land ble det tirsdag sendt ut en møteinnkalling til bispedømmerådet, der det kun er en personalsak på agendaen.

Over 130 barn blir døpt hvert år i Vålerengen menighet, og mange av disse kommer fra andre sokn enn Vålerengen, skriver Vårt Land.

212 utmeldte

Menighetsrådet har hele tiden gitt sin støtte til Gelius, men blant egne medlemmer er det ikke like stor oppslutning, ifølge Vårt Land.

I løpet av de siste fem årene har 212 personer meldt seg ut av statskirken i Vålerengen menighet. Det utgjør 3,8 prosent av medlemstallet. I hele bispedømmet har 1,9 prosent meldt seg ut i samme periode, og det tallet ble doblet etter at Kvarme overtok som biskop.

— Jeg har ikke noen forklaring på det tallet, sier menighetsrådsformann Ola Brattegard til Vårt Land.

Les også

Her er Gelius' «synderegister»

Høye besøkstall

På grunn av alle barnedåpene, trekker Gelius til seg mange deltakere på gudstjenestene. Besøkstallet i Vålerenga kirke er 25 prosent høyere enn i resten av byen. Men bare seks prosent av deltakerne går frem til nattverd, mens det vanlige i Oslo-kirkene er at en tredjedel av menigheten mottar nattverden.

— Jeg kan bekrefte at det pågår samtaler mellom Gelius og Kvarme, og at møtet i bispedømmerådet er berammet til mandag, sier Kjell Svarstad, kommunikasjonsrådgiver i Oslo bispedømme.

Les også

  1. Hemmelig møte mellom Gelius og Kvarme

  2. Folket freder Gelius

  3. Statssekretær vil fjerne Kvarme

  4. Finn Jarle Sæle: - Gi Gelius en ny sjanse

  5. Syv av ti støtter Gelius