Norge

- Her <kur>må</kur> vi bare bo!

For nesten 25 år siden forelsket Harry Potter-aktuelle Veslemøy Fosse Ree seg i et gårdstun i Asker

Familien Ree bor på et gammelt gårdstun i Asker som ble satt opp av Knut Hamsuns sønn, Tore Hamsun, i 1942. Innenfor portene har maskøren Veslemøy Fosse Ree skapt karakterene til omtrent 40 norske spillefilmer.
  • Christina Skreiberg

Det utbrøt Veslemøy Fosse Ree til mannen sin, Ole, da de besøkte gårdstunet for første gang. Det var kjærlighet ved første blikk. Derfor, helt over evne, kjøpte Veslemøy og Ole stedet etter forfatteren og maleren Tore Hamsun.

— Da jeg kom inn her, følte jeg at jeg hadde vært her før, forteller Veslemøy.

Vi er bare 20 minutter utenfor Oslo sentrum, men byjaget er forlengst glemt. Den avslappede på-landet-roen senker seg så snart vi kommer inn på tunet. Ved hovedhuset står Veslemøy.

  • Er det ikke deilig her? smiler hun. Tre småhus ligger strødd rundt huset, alle bygget med 250 år gammelt tømmer, alle med gress på taket. To hunder leker på gårdsplassen. På stabburstaket sitter en bunadskledd dukke og har utsikt utover Oslofjorden og Nesoddlandet. Dukken har Veslemøy laget, til et av sine mange prosjekter.

40 spillefilmer

Veslemøy åpner en dør som er dekorert med gammel laseringsteknikk, med Tore Hamsuns initialer. Gangen vi kommer inn i, har hele syv dekorerte dører, som alle leder inn til forskjellige deler av det mektige huset. Vi titter opp i taket, som er malt med tradisjonelle akantusranker. Hvor enn en snur seg, er det folkekunst og forseggjort byggekunst. Her sitter kunsten i veggene. Tore Hamsun skrev og malte her. Veslemøy fører tradisjonen videre; det er på hjemmebane hun skaper karakterene vi har sett i omtrent 40 norske spillefilmer.

Hun lager masker, parykker, skjegg, uekte fingre, kanskje en nesetipp eller hva enn fantasien måtte by på. Karakterene til blant annet Kautokeino-opprøret, Buddy, Izzat, og Den brysomme mannen jobbet hun med her.

— Sammen med filmregissørene og skuespillerne jobber jeg frem filmkarakterene. Når jeg ikke jobber hjemme, har jeg lange dager på settet. Det er ikke noe luksusliv å jobbe med film i Norge. Men det er en livsstil, som byr på masse flotte mennesker og spennende prosjekter. Jeg elsker det, sier hun.

Harry Potter

Snart skal Veslemøy ta fatt på et nytt, spennende prosjekt. Harry Potter! Da skal maskøren til England og jobbe med utseendet til en av skapningene i filmen. Vi kommer til å se hennes verk på det store lerretet mot slutten av 2010.

— Vi blir flere hundre på settet, og ingen av oss får røpe noenting. Det er veldig hysj-hysj. Jeg gleder meg aller mest til å leke med spesialeffekter, sier hun.

Å lage spesialeffekter er noe av det morsomste Veslemøy blir bedt om. For noen år siden satt hun hjemme og støpte en liten samling med avkuttede fingre til bruk i filmen Den brysomme mannen. Slikt kan by på uventede hendelser i heimen.

Fingermat

— Jeg la dem i en påleggsboks i kjøleskapet. De andre er kanskje blitt vant til det. Men kjæresten til sønnen min, som den gang bare hadde vært her noen ganger før, visste ingenting. Stakkars, hun skrek opp da hun skulle til å legge avkuttede fingre på brødskiven, forteller Veslemøy og ler.

  • Det gikk heldigvis godt likevel, de giftet seg for et par uker siden, og hadde en kjempefest her i huset, smiler hun.

Arbeidsrom i hagestuen

Veslemøy er på vei ned i hagestuen, som befinner seg i underetasjen. Dette er hennes arbeidsrom. To av fire vegger er i glass, lyset strømmer inn, og hun har utsikt utover fjorden. Et par lerreter står fremme, klare til å males på. En treutskjæring laget av Tore Hamsun står plassert inntil veggen. Arbeidsbordet er ryddet bort fordi de nylig har hatt besøk. Men i rommet ved siden av har hun hylle på hylle med alt hun trenger av materialer. Moderat modernisering. Hagestuen er en av de få forandringene familien Fosse Ree har gjort siden de overtok huset.

  • Tore var så glad for at vi var opptatt av å bevare det. Han kom ofte innom mens han levde, forteller Veslemøy. Stabburet kjøpte han på 30-tallet og fikk det fraktet fra Gudbrandsdalen. Hovedhuset ble tegnet av en av hans studiekamerater, og ble satt opp rundt 1942.
  • Kjøkkenet har vi også modernisert. Det har vi tegnet selv, og fått inn en peis, forteller hun. Huset har totalt fem peiser.
  • Vi har også malt flere av veggene hvite, for å få det litt lysere her, forteller Veslemøy om huset hun forelsket seg i for nesten 25 år siden.