Foreldrene bundet sammen foran barna

De stormet inn døren. Slo faren, og truet ham, konen og deres to barn opp i annenetasjen, der de ble bundet. Ranerne forsynte seg med penger og kredittkort.


Da den profilerte eiendomsmegleren skulle legge barna sine på Bjørndal tirsdag kveld rundt halv ni, ringte det på døren.

– Jeg tenkte at det var familie eller venner, og gikk for å åpne opp. Med en gang jeg lukker opp døren kommer to personer stormende inn og truer med pistoler. De skriker og slår med våpnene og sier de skal ha penger, kontanter og kredittkort, sier familiefaren.

Maskerte.

Etter det han husker var det fire eller fem maskerte ranere som etter hvert begynte å slå og true ham, konen og deres to barn til å ligge på gulvet i annenetasjen.

– Kona min og jeg ble bundet med strips på hender og føtter, og vi ble bundet sammen. Vi lå på gulvet rundt en time mens to personer sto og passet på oss. De andre var nede i førsteetasjen og tok med seg det de fant av penger, kredittkort og andre ting som var lett å få med. De truet meg til å oppgi koder på kredittkort. De snakket relativt godt norsk, sier faren.

Ranerne skal ha kommet seg av gårde med mellom 12.000 og 15.000 kroner i kontanter, og flere kredittkort.

– Det er det verste man kan tenke seg at skjer, sier faren.

Da ranerne forlot hjemmet til familien på fire, fikk ofrene omsider kontaktet politiet.

– Vi brukte 15 minutter på å krype oss ned trappen, sier faren.

Ikke tilfeldig.

Politiet tror ikke den norsk-pakistanske familien er tilfeldige ofre, og ser flere likheter med et ran mot en familie på Økern for to uker siden. Politiet tror ranerne har gjort betydelige undersøkelser og valgt ofrene helt bevisst.

– Det er grunn til å tro at ranerne ikke ringte på en vilkårlig dør. Det virker som om de har gjort undersøkelser på forhånd. Fremgangsmåten, og da spesielt de røffe metodene som ranerne benyttet, er lik den som ble brukt av ranerne på Økern. Derfor ser vi mot Økern i etterforskningen av dette ranet, og samkjører deler av etterforskningen. Vi ser sammenhenger, men har ikke noe bevis for at det er de samme gjerningsmennene, sier Gro Smedsrud, politistasjonssjef ved Manglerud politistasjon.

I går gikk politiet fra dør til dør i nabolaget for å undersøke om noen av naboene har sett noe som kan settes i sammenheng med ranet. Så langt har ingen sett noen bil i nabolaget som kan ha satt av eller plukket opp ranerne.

Ikke Kardemomme by.

Smedsrud opplyser at politiet har sikret noen spor i og rundt boligen. Materialet er nå sendt til analyse. I tillegg følger de nøye om kortene som ble stjålet, er blitt brukt.

Selv om det er tegn som tyder på at ingen av de to familiene fra Bjørndal og Økern er tilfeldige ofre, så ber politiet folk tenke seg om før de åpner døren, spesielt om kvelden.

-Vær varsom !

– Folk bør være mer varsomme. Vi bor ikke i Kardemomme by lenger. Hvis det ringer på døren klokken 22 på kvelden, så er det ikke sikkert det er så lurt å lukke opp uten videre.

– Dette gjelder spesielt eldre; lukk ikke opp døren hvis du ikke har en avtale, men se etter hvem det er som venter utenfor. Folk må lære seg å ta noen flere forholdsregler, selv om det ikke er noen grunn til å bli hysterisk, sier Smedsrud.