Norge

Sølv og bronse på sprintstafettene

Canada knep gullet foran Ola Vigen Hattestad og Norge i mennenes lagsprint. Sverige vant kvinnenes sprintstafett. Norge tok bronse.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad utgjorde det norske stafettlaget på mennenes lagsprint. Foto: Dag Grundseth
  • Pål Magnus Pål Magnus Tømmervold
  • (ntb)

Canada med Alex Harvey i spissen spurtslo Norge på de siste meterne, og vant gullet på mennenes lagsprint i klassisk stil.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad sikret det litt bitre sølvet. Russland ble nummer tre.

— De 2500 som følger langrenn hjemme i Canada jubler helt sikkert nå, sier Harveys lagkamerat, Devon Kershaw, til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Ola Vigen Hattestad var utmattet etter at gullet glapp på de siste meterne. Her gratuleres han av overmannen, Alex Harvey. Foto: Dag Grundseth

— Jeg visste han var rask på slutten. Jeg fikk et lite feilskjær, og da kom han i øyekroken med en gang. Men dette er fryktelig moro for Canada, som tar sitt første VM-gull ifølge gutta, sier Hattestad til NRK.

- Vi hadde en plan, og fulgte jo den. Ola var fryktelig sterk i dag. Jeg så det var tett, men Harvey hadde det lille ekstra som gjorde at han kom foran, sier Northug til NRK.

- Vi hadde 95 prosent uttelling i dag. Det holdt nesten. Vi må akseptere Canada var bedre i dag. Det var særdeles lite om å gjøre, sier sprinttreneren, Ulf Morten Aune til NRK.

Tapte på oppløpet

Northug avsluttet sine to første etapper sterkt og gikk Norge helt opp i teten, mens Hattestad slet i motbakkene.

Da Northug var i aksjon for siste gang var det imidlertid Finland og Sami Jauhojärvi som rykket. Finnene fikk en luke som Northug klarte å begrense til drøye tre sekunder.

Finlands ankermann Ville Nousiainen stivnet i den siste lange bakken bak VM-haugen og lagene bak fikk igjen kontakt.

Inne på stadion passerte Harvey og Hattestad Finland på hver sin side før den nest siste svingen. Hattestad kjempet seg foran Harvey før siste sving, men måtte gi tapt på oppløpet.

Russlands Nikita Kriukov var nær ved å ta igjen Norge på de siste meterne, men Hattestad sikret annenplassen med en lang tå.

Svenskene seiret på kvinnestafetten

Charlotte Kalla gikk Sverige inn til gull på kvinnenes sprintstafett i klassisk stil.

Kalla slo til med kjemperykk tidlig på den siste etappen og fikk mange meter ned til Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Finlands Krista Lähteenmäki.

På de siste meterne ble Lähteenmäki for sterk for Jacobsen, som måtte ta til takke med bronse på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under bildet

Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen jublet for bronsemedalje. Foto: Dag Grundseth

Heming-løperen tok ut alt for å tette luka til Sverige, men maktet ikke å svare på Kalla pangåpning.

— Vi er kjempefornøyd. Dette blir ikke bedre. Skikkelig deilig å merke trøkket ute i løypa her. I dag fikk vi virkelig vist oss frem, sier Maiken Caspersen Falla til NRK.

De norske jentene tok likevel sin første mesterskapsmedalje på distansen siden VM i Sapporo i 2007 da Jacobsen og Marit Bjørgen også tok bronsen.

— Det er litt synd å bli tatt på oppløpet. Jeg var skikkelig tom, jeg gikk hardt på sisterunde og det kostet krefter. Dessuten må jeg jo takke Marit (Bjørgen journ.anm) for at jeg fikk lov til å gå denne konkurransen, sier Uhrenholdt Jacobsen til NRK.

Jacobsen viste noen svakhetstegn i forhold til konkurrentene på begge sine to første etapper der hun tapte noen plasseringer, men Maiken Caspersen Falla gikk Norge tilbake blant de fremste lagene

Italia ble nummer fire, Slovenia fem, Canada seks. Deretter fulgte Tyskland, Japan, USA og Russland.