Norge

Varsler kraftige vindkast på Østlandet

For torsdag har Meteorologisk institutt satt gult farevarsel for Østlandet på grunn av kraftige vindkast. – Det vil bli verst mot kysten, sier vakthavende meteorolog.

Forrige uke førte kraftige vindkast til at gamle trær veltet og skapte kaos flere steder i Oslo. I Slottsparken ble en mann truffet av et fallende tre.
  • Mone Celin Skrede
    Journalist

– Det er i hovedsak sør for Oslo at det blir styrke på vinden, men det vil nok ruske en del i trærne, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.

Han sier at det vil blåse kuling i fjorden, og at det dermed kan bli noen kraftige vindkast på land på 15–20 meter pr. sekund.

Vindstyrke på 15 meter i sekundet blir ifølge vindskalaen definert som stiv kuling. Grensen til sterk kuling går ved 17,2 meter i sekundet, og grensen mellom sterk kuling og liten storm går ved 20,8 meter i sekundet.

– I de kystnære områdene bør man passe på ting som kan blåse av gårde, sier Austerheim.

Kysten mest utsatt

Det er kystområdene som er mest utsatt, sier meteorologen, og i Agder fylke og oppover mot Rogaland og Vestland fylke kan vinden komme opp i storm i styrke.

– Det kan bli liten storm på Vestlandskysten. Da kan vindstyrken komme opp i 25 meter pr. sekund, sier Austerheim.

Vinden vil tilta i styrke på formiddagen torsdag, og vil avta igjen sent på ettermiddagen.

Vest politidistrikt advarer folk om å begi seg ut på fjell- eller båttur i morgen. De oppmoder også om å sikre løse gjenstander.

– En gjenganger er trampoliner, hagemøbler, stillas og presenninger, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

Les mer om

  1. Vær
  2. Oslo
  3. Vest politidistrikt
  4. Meteorologisk institutt